Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отворена изложба графика Милане Стијак из Бањалуке

У организацији Центра за културу и спорт, синоћ је у галерији Дома културе у Српцу отворена изложба графика под називом ”Kа небу” акадмске сликарке Милане Стијак из Бањалуке.

Ово је њена шеста самостална изложба. До сада је излагала у Бањалуци, Приједору, Градишци и Лакташима.

Директор Центра за културу и спорт, Радован Митраковић, захвалио се свима који су дошли да увеличају овај културни догађај.

“Драго нам је што млада умјетница дошла у Србац јер се ради о веома значајном ликовном таленту. Била је студент генерације и дипломирала са просјечном оцјеном 10 на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци”, рекао је Митраковић и додао да је учествовала на овогодишњем 38. сазиву ЛЕK „Бардача-Србац“.

О ауторки и њеном раду говорио је др Александар Саша Грандић из Бањалуке, члан Умјетничког савјета бардачке колоније, који је рекао да су графике Милане Стијак доказ раскошног талента.

“Управо ови радови показују зашто је дипломирала са оцјеном 10 и просјеком са којим се заиста може похвалити. Милана већ на почетку свог опуса даје занимљив рад и нуди веома занимљиво ликовно премишљање што је много важно, а за њу веома тешко, јер подиже стандард и љествицу веома високо. Таленат је веома изражен а како ће се развијати то је до Милане. Надамо се да ће њена даља истраживања бити још комплекснија и да ће наредне изложбе поставити још низ изазова”, рекао је Грандић.

На изложби је представљено двадесетак графика које су настале у посљедњих неколико година још из периода кад је била студент.

“Изложба носи назив ”Kа небу” по једном од мојих главних радова а фокус је на архитектонским формама које су преузете из непосредне околине”, рекла је Стијак.

Она је додала да је свака нова изложба тјера да учини неки нови искорак и донесе нешто ново, како се не би понављале исте ствари јер је то нешто што одржава њено умјетничко стваралаштво.

Говорећи о плановима за наредни период, Стијак је изјавила да је недавно почела да ради у Музеју Републике Српске на конзервацији и рестаурацији слика. Уписала је и мастер студије у Београду на Универзитету умјетности из области теорије умјетности јер сматра да јој је теорија умјетности подједнако битна као и умјетничка пракса будући да жели пронаћи равнотежу између то двоје.

Изложба графика Милане Стијак је продајног карактера и у Српцу ће бити отворена седам дана.