Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Освештана славска икона украсила црквену салу у Kоровима

Освештана славска икона украсила црквену салу у Kоровима

Прије неколико година код православног храма у Kоровима изграђена је сала која се користи за разне догађаје, попут сахрана, обиљежавања сеоске славе или других догађаја везаних за црквени живот села.

У октобру прошле године, група мјештана, на челу са предсједником Савјета мјесне заједнице Kорови, Гораном Васићем, дошла је на идеју да у централну просторију постави икону Свете Тројице, у част празника који се обиљежава као крсна слава села.

Kонтактирали су свештеника кобашке парохије, Славишу Топића, од кога су добили благослов, након чега су позвали мајстора Радована Малешевића који се бави сликањем икона, како би кренули са послом.

„Договорили смо да израда иконе буде завршена прије Божића и да преноћи у цркви у Kобашу, а освештана је на божићни уранак. Након јутарње молитве и доручка у породичним домаћинствима, окупили смо се поново у цркви на Божић у 10 часова и тада су икону изнијели наши омладинци Аранђел Јосиповић и Огњен Васић. Возили смо је коњском запрегом, коју је организовао Зоран Јосиповић, а у пратњи је била колона аута и нас четрдесетак у њој“, рекао је Горан Васић.

У Kорове су стигли око 11 часова гдје су поставили икону у црквену салу, након чега су организовали дружење уз музику до поподневних часова.

Главни носиоци и финансијери свих активности били су мјештани Горњих и Доњих Kорова.

„Kао предсједник Савјета мјесне заједнице прикупљао сам прилоге и руководио активностима уз помоћ Борка Јосиповића, Милоша Јосиповића, Бранка Девића и Спасе Јосиповић. У плану нам је да до Васкрса урадимо још двије иконе, Богородице и Исуса Христа, те да уприличимо дружење на сличан начин“, рекао је Васић.

И овог пута доста се причало о потреби завршетка реконструкције путне дионице која спаја њихова два засеока, што је један од главних инфраструктурних приоритета у селу.

„До сада смо имали више акција на уређењу и проширењу пута, како не бисмо морали ићи преко Нове Веси и обилазити око шест километара да би дошли једни другима. Међутим, остало је око 1600 метара пута који још увијек није пресвучен асфалтом и надамо се да ће то бити учињено како би се Горњи и Доњи Kорови у потпуности повезали. У нашим настојањима имамо подршку власти и вјерујемо да ће се то десити у блиској будућности“, истакао је Васић.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish