Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Организован традиционални пријем за вјерске заједнице

Организован традиционални пријем за вјерске заједнице

У згради Општинске управе данас је одржан традиционални новогодишњи пријем за представнике вјерских заједница кога су организовали начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић.

Пријему су присуствовали игуман манастира Осовица протосинђел Теофил, протонамјесник србачке парохије Жељко Сарић, свештеници србачке парохије Александар Kустурић и Петко Вуковић, протонамјесник парохије стапарске Младен Продановић, парох лепенички Ненад Ђурић, парох ножички Живко Илић, парох кукуљски Марио Топаловић, парох кобашки Славиша Топић, протојереј украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник и главни имам Меџлиса исламске заједнице Kобаш Исхак ефендија Патковић.

У уводном обраћању, начелник Млађан Драгосављевић је истакао добру сарадњу и напоре који су уложени на унапређењу вјерског живота у нашој локалној заједници.

„Општинска управа се трудила одазвати свим позивима вјерских заједница за рјешавање проблема, а нарочито када је ријеч о материјалној помоћи за подизање и обнову вјерских објеката. Мислим да смо направили искорак у том погледу и наставићемо пружати помоћ и даље, као што ћемо и даље наставити традицију организовања заједничког пријема“, рекао је начелник Драгосављевић.

На пријему се могло чути да су у току завршни радови на уређењу храма Васкрсења Господњег у Српцу а ове године је планирано освећење храма. Протонамјесник Жељко Сарић је рекао да је на прољеће планиран завршетак радова на изградњи ограде око храма а завршетак свих унутрашњих и вањских радова на храму планиран је до краја године када ће се са владиком Јефремом договорити термин освећења. Он је истакао велику подршку Општинске управе и министра финансија Зоре Видовић на изградњи и обнови вјерских објеката.

Протосинђел Теофил је рекао да се завршетак изградње манастирског комплекса такође очекује у овој години, а планирано је да радови буду готови до 25. јула када се прославља празник посвећен Пресветој Богородици Тројеручици.

Парох ножички Живко Илић рекао је да се у Ножичком врши ограђивање мјесног гробља док је у Старом Мартинцу у току израда иконостаса. У Илићанима се ради ограђивање гробља и црквене сале, док се у Жупском Разбоју граде два горионика за свијеће а црквена сала за народ, која је већ изграђена, требала би ове године да буде освештана. Илић је додао да се у Ћукалима гради храм посвећен Светој Великомученици Марини, при чему је изразио захвалност властима на помоћи у изградњи.

У кукуљској парохији су се такође одвијали радови на подизању и реконструкцији вјерских објеката. Парох Марио Топаловић је рекао да је започета изградња цркве у Лилићу а на православном храму у Kукуљама је урађена комплетна обнова фасаде, као и радови на парохијској сали, што је учињено прилозима вјерника.

Главни имам Меџлиса исламске заједнице Kобаш, Исхак ефендија Патковић, рекао је да су у њиховој вјерској заједници извршени радови на уређењу гробља, подизању потпорног зида и набавци видео надзора, што су највећим дијелом помогли вјерници својим прилозима и федерално министарство. Он је похвалио Општинску управу на организацији оваквог пријема, истакавши да је Србац једна од ријетких општина које на овакав начин окупљају различите вјерске заједнице на једном мјесту.

Протојереј украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник рекао је да њихову вјерску заједницу чини 56 кућа у србачкој општини и додао да је прошле године вршена изградња цркве у Доњим Срђевићима гдје се тренутно одвија постављање ламината и плочица а извршени су и земљани радови на уређењу локалног пута до цркве. Он је упутио захвалност Општинској управи на новчаној помоћи и изразио увјерење да ће овај пут бити асфалтиран у наредном периоду, у дужини од око 1300 метара.

Петар Ситник је уручио двије захвалнице начелнику и Општинској управи на исказаној помоћи у протеклом периоду као и захвалнице архијерејском намјесништву у Српцу које је уручио протонамјеснику Жељку Сарићу. Он је исказао захвалност на великој подршци у раду коју им пружа и протосинђел Теофил.

На данашњем пријему је било доста ријечи о посљедицама пандемије вируса корона, паду наталитета у општини Србац и Републици Српској и све чешћим одласцима локалног становништва у друге земље.

Протојереј украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник рекао је да су у њиховој вјерској заједници у Српцу прошле године имали осам сахрана, што је највећи број у новијем периоду, док је протонамјесник Жељко Сарић рекао да је у протеклој години, на подручју србачке општине, било око 350 сахрана, што је такође највећи број у задњих неколико година. Имајући у виду да је у истој години рођено око 143 дјеце у Српцу, то говори да је број умрлих био за око 200 већи у односу на број новорођених.

„Свједоци смо и да су многи домови опустјели након што је у њима преминуо и посљедњи члан домаћинства, нарочито на селима. Али нам је драго кад чујемо да се поједине породице поново враћају у своје домове, а дјеца се радују што поново виде старе другаре“, рекао је Сарић.

Он додаје да су у прошлој години имали нешто већи број крштења али је то посљедица пандемије, јер многи родитељи то нису чинили у 2020. години због епидемиолошких мјера, па су се одлучили да то обаве ове године.

Протосинђел Теофил је рекао да основни проблеми који их тренутно заокупљају нису духовни, него опстанак народа на овим просторима.

“Многа села су опустјела и остала је углавном старија популација, а рађа се све мање дјеце. Требамо се сви довољно потрудити да се стање побољша. Морамо чешће указивати на тај проблем како бисмо задржали народ на нашем тлу“, рекао је протосинђел Теофил.

Парох ножички Живко Илић је рекао да је и у њиховој парохији присутан тренд одласка становништва у друге земље што је једним дијелом приписао помодарству а с друге стране неадекватним условима живота због којих се одлучују да напусте кућно огњиште.

„Сигурно је да се ова два разлога међусобно прожимају и да то утиче на расељавање становништва што је наш највећи проблем. Морамо озбиљније порадити на пронаталитетној политици и њену израду повјерити људима који имају велики број дјеце, како би пружили примјер“, рекао је Илић.

Парох кукуљски Марио Топаловић похвалио је здравствени систем у Републици Српској који пружа адекватну здравствену заштиту, нарочито када је ријеч о лијечењу дјеце од тежих болести у земљи и иностранству, које је потпуно бесплатно.

„Многи људи не знају за то и то је за сваку похвалу. С друге стране, има доста негативних примјера када млади који заврше школе или факултете, тешко долазе до послова. У иностраним земљама је доста ствари боље уређено и многи се вјероватно зато одлучују да оду у дијаспору“, рекао је Топаловић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић сложио се да је потребно још снажније порадити на рјешавању ове проблематике, што је проблем не само у Републици Српској, већ и земљама у региону.

„Пронаталитетне мјере које смо донијели у Српцу су добре али је потребно да снажније порадимо на стварању квалитетног амбијента за живот како би се позитивна енергија и дух осјетили на сваком кораку и допринијели останку младих“, рекао је начелник Драгосављевић.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish