Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Организован традиционални пријем за вјерске заједнице

Организован традиционални пријем за вјерске заједнице

У згради Општинске управе данас је одржан традиционални новогодишњи пријем за представнике вјерских заједница кога су организовали начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић.

Пријему су присуствовали игуман манастира Осовица архимандрит Теофил, протојереј Жељко Сарић и протонамјесник Александар Kустурић из србачке парохије, јереј Ненад Ђурић из лепеничке парохије, јереј Живко Илић из ножичке парохије, протонамјесник Славиша Топић из кобашке парохије и протојереј украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник, као и замјеник начелника општине Владимир Гужвић.

У уводном обраћању, начелник Млађан Драгосављевић је истакао добру сарадњу и напоре који су уложени на унапређењу вјерског живота у нашој локалној заједници.

„Овим пријемом, који има дугогодишњу традицију, показујемо добру сарадњу Општинске управе и вјерских заједница. Она се огледа на више начина а један од њих је подршка у подизању вјерских објеката и у том погледу се можемо похвалити да смо прошле године добили велелепни храм Васкрсења Христовог, који је освећен на свечан начин и представља симбол нашег града. У буџету за ову годину обезбиједили смо средства и за обнову старог храма у Српцу“, рекао је начелник Драгосављевић.

Протојереј Жељко Сарић рекао је да је Србац једна од ријетких општина која организује пријеме за представнике свих вјерских заједница и додао да је 2022. година била тешка на глобалном плану, али врло успјешна за србачку парохију.

„Нови храм је 4. септембра освећен и предат на молитвену употребу, уз присуство бројних вјерника и три епископа Српске православне цркве, а то је био историјски дан за нашу општину. Сада је дошла на ред обнова храма Покрова Пресвете Богородице који је најстарији објекат овакве врсте у мјесту Србац. У току смо израде пројекта како би радови били квалитетно урађени. Трудићемо се да га заштитимо од пропадања и подаримо му нови сјај али да задржи изглед старог храма. Након обнове имаће и даље значајну улогу и намјену у вјерском животу јер је смјештен на мјесном гробљу“, рекао је Сарић.

Он додаје да се широм србачке општине ради на изградњи нових вјерских објеката, од манастира Осовица који је мјесто ходочашћа вјерника из цијелог региона, па све до кобашке, ножичке, лепеничке, кукуљске и других парохија.

„Настављена је изградња храмова у Влакници и Kоровима, затим у Ћукалима и Лилићу, а припрема се и плац за изградњу вјерског објекта у Ситнешима“, рекао је Сарић.

Протонамјесник Славиша Топић рекао је да је у току набавка иконостаса за храм у Влакници, што је један од најскупљих дијелова црквеног инвентара. Он је позвао Општинску управу да пружи помоћ у том погледу и додао да ће дио средстава обезбиједити и њихова црквена општина.

Топић је рекао да је пронађен натпис о градњи иконостаса за кобашки храм на којем је наведено да је исплаћен 1901. године а радио га је Лука Алексејевић из Новог Сада.

„Набавком иконостаса руководио је свештеник Лука Ожеговић. Битно је нагласити да се у музеју у Новом Саду налази једна икона Луке Алексејевића која је проглашена за културно добро Републике Србије. Наш цијели иконостас је дјело истог аутора, тако да се ради о непроцјењивој вриједности, али мало о томе знамо“, рекао је Топић.

Преподобни архимандрит осовички Теофил рекао је да је у току израда парадне капије димензија 10 X 5 метара, која ће бити завршена до Васкрса, чиме би требали бити окончани радови на изградњи манастира Осовица.

„То је посљедњи у низу планираних објеката у овом комплексу, али постоје помоћни и други објекти који ће се такође радити и имаће своју корист и намјену. Планирамо ширити манастирско имање како бисмо обезбиједили да у свим сљедећим вијековима манастир функционише, не само као духовна оаза србачког краја, већ и шире“, рекао је Теофил.

Он додаје да Осовицу посјећује велики број вјерника, нарочито након доласка Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице из манастира Хиландар, којој вјерници придарују поклоне за исцјељење и здравље и како каже, њеним присуством све је у манастиру постало боље и љепше.

Према његовим ријечима, ове године је у плану завршетак изградње спомен комплекса који ће бити посвећен свим мајкама а налазиће се 500 метара западно према Горњој Лепеници, на манастирском имању.

„Споменик ће бити подигнут у част мајки, кћерки, сестара и супруга, односно у част свих оних које су нас носиле у рукама, одгајале, дочекивале и испраћале, за нас се молиле Богу, рађале јунаке и домаћине. То је веома важно јер живимо у времену које није нимало наклоњено најсветијим вјечним небеским вриједностима и које су, нажалост, већ потпуно уништене у неким западним земљама, а то се већ полако намеће и нама“, рекао је Теофил.

Додаје да ће сви који се прошетају до овог комплекса моћи видјети лик мајке са троје дјеце и схватити да је породица најсветији и најважнији извор сваког добра у овом свијету и да без тих вриједности нема останка и опстанка.

„Имао сам жељу која је подржана од добрих људи, а прије свега власти и других, да градимо тај спомен комплекс, како би људи могли доћи да сједе, разгледају, размисле и прочитају пригодан текст који ће бити написан у част мајке. До споменика ће бити доведена и изворска вода“, рекао је Теофил.

Он је упутио захвалност Центру за културу и спорт на ангажману да се ураде потрети српских патријарха, насликаних уљем на платну, за потребе манастира а које је израђивала сликарка Јелена Вушуровић са Цетиња. Такође је истакао добру сарадњу са Општинском управом и упутио апел да Туристичка организација општине Србац више поради на промоцији манастира, како би што већи број људи долазио у посјету.

Јереј Ненад Ђурић похвалио је добру сарадњу са општинском и републичком влашћу уз чију помоћ је реконструисано и асфалтирано неколико путних праваца до храмова и других вјерских објеката у лепеничкој парохији, од чега је највриједнији био пројекат изградње локалног пута до храма Светог пророка Илије.

„Добили смо асфалт и воду која је доведена до цркве, уступљено нам је и земљиште за вјерске потребе и други видови подршке на чему се захваљујем. Уколико буде могућности, апелујем да се обнови пут до још неколико вјерских објеката које користи значајан број вјерника“, рекао је Ђурић.

Он је похвалио и обнову друштвеног дома у Горњој Лепеници и подручне школе у Доњим Срђевићима.

Вјерским поглаварима на пријему се обратио и протојереј украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник који је протекле и наступајуће празнике и пожелио добро здравље, личну и породичну срећу.

Договорено је да се организација овог пријема настави и наредних година јер је ово добра прилика за размјену мишљења, приједлоге и сугестије којима ће се унаприједити вјерски живот на подручју наше општине.