Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана трка у Бањалуци за обољеле од дијабетеса, учешће узели и Српчани

Дјеца обољела од дијабетеса тип 1 из Српца узела су учешће протеклог викенда на трци која је организована у Бањалуци у склопу обиљежавања Свјетског дана дијабетеса.

Радило се о манифестацији коју су организовали Удружење особа обољелих од дијабетеса “ДиабетНо1” и Бањалучка тркачка лига а одржане су трке за одрасле и дјецу.

У категорији младих до 14 година, у трци на 500 метара, прво мјесто је освојио Никола Малешевић из Српца а најмлађи учесник у трци на 200 метара био је наш суграђанин, четворогодишњи Душан Грумић, који је истрчао цијелу дионицу.

Организована је и ревијална трка на пет километара у којој су учествовали и други грађани који не болују од дијабетеса, а међу њима су били Српчани Данијел Рајић и Никола Бјелонић.

Током манифестације одржан је и перформанс “балансирање плавог балона” у склопу кога су млади људи, спортисти и извиђачи симболично формирали плави круг са балонима, који симболизују живот и здравље, са циљем да скрену пажњу да дјеца са дијабетесом заслужују већу подршку институција. Балансирањем са плавим балоном кроз неку активност (ходање, трчање, причање) стилизоване су свакодневне активности обољелих од дијабетеса и њихово балансирање са вриједностима шећера и инсулина.

Главни разлог организовања манифестације је био да се пружи подршка дјеци обољелој од дијабетеса тип 1 у Републици Српској да добију сензоре континуираног мјерења шећера (ЦГМ) и да имају “Живот са мање боли”, како гласи мото кампање. Основна намјера је да се сензори уврсте на листу медицинских средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Општина Србац такође издваја помоћ за лијечење дјеце обољеле од дијабетеса тип 1.

У 2021. години ово право је признато за осморо дјеце за шта је из буџета општине издвојено 16.560 KМ. Ова помоћ се исплаћује у мјесечном износу од 180 KМ по дјетету, на основу Правилника о расподјели новчаних средстава за помоћ у лијечењу дјеце обољеле од дијабетеса тип 1, што је у највећем дијелу намијењено управо за набавку сензора.

Наведено право на новчану помоћ се може признати свој дјеци обољелој од дијабетеса тип 1 што се утврђује увидом у медицинску документацију која се прилаже уз захтјев који се може преузети у пријемној канцеларији Општинске управе.

Новчана средства за помоћ у лијечењу ове дјеце ће се исплаћивати и у 2022. години.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish