Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана сједница штаба: Празнике прославити у складу са важећим мјерама

Епидемиолошка ситуација у србачкој општини је била повољнија у децембру али је протеклих дана поново забиљежен блажи пораст броја заражених од вируса корона, због чега је неопходно стриктно поштовање епидемиолошких мјера, нарочито током предстојећих новогодишњих и божићних празника.

Ово је један од закључака са данашње сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је због смањеног броја долазака пацијената укинут рад респираторне амбуланте у другој смјени, додајући да је био лично задовољан епидемиолошком ситуацијом у протеклом мјесецу.

„Имали смо до десетак прегледа дневно што је значајно мање у односу на ранији период када је било око 50 и више. Међутим, очекују нас празници, тако да није искључено да до краја јануара поново дође до пораста броја заражених ако се не буду поштовале препоручене мјере“, рекао је Стојић.

Он додаје да су до сада обрадили око 600 серолошких тестова који показују да је већ око 30 одсто Српчана било заражено новим вирусом, што је на нивоу републичког испитивања које је вршено од стране надлежних институција.

„То доказује да се већ полако крећемо ка колективном имунитету“, рекао је Стојић.

Због мјера које су на снази, вечерас неће бити организованог дочека Нове године по угоститељским објектима који могу радити само до 22 часа.

Замјеник командира Полицијске станице Србац, Синиша Радојчић, рекао је да ће се у сарадњи са општинском инспекцијом вршити контрола рада ових објеката, али и поштовања других препорука, попут забране већих јавних окупљања, ношења заштитних маски и слично.

„До сада смо забиљежили око двадесетак прекршајних поступака због неношења заштитних средстава и два кривична дјела због непоступања по здравственим прописима. Вечерас смо непрестано на терену и контролишемо поштовање мјера, као и саобраћај и јавни ред и мир“, рекао је Радојчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић упутио је апел грађанима да предстојеће новогодишње и божићне празнике прославе у кругу најближе породице у складу са епидемиолошком ситуацијом и препорученим мјерама надлежних институција.

“Број заражених и преминулих особа од посљедица вируса корона и даље је забрињавајући, што свједочи да пандемија још увијек пријети функционисању здравственог система у Републици Српској чији капацитети су већ одавно исцрпљени. По традицији се за вријеме Нове године и Божића грађани више друже и окупљају, што само по себи повећава ризик за преношење вируса. Због тога апелујем да се прославе организују у оном броју који је прописан, и да се услијед ограниченог рада угоститељских објеката избјегавају организоване забаве у већим групама у приватној режији јер таква окупљања могу допринијети погоршању епидемиолошке ситуације“, рекао је начелник Драгосављевић.

Да је ситуација још увијек далеко од добре, потврђује начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић који каже да је почетком мјесеца било свега осам активно заражених вирусом корона у Српцу а да је сада тај број већ порастао на 25.

„Не смијемо се опуштати, поготово не током прославе новогодишњих празника, због чега ћемо се потрудити да сви кафићи буду затворени у 22 часа а препоручујем да се не организују већа приватна окупљања и да грађани не одлазе на такве забаве“, рекао је Билановић.

Он додаје да је од почетка пандемије издато 2055 рјешења о кућној изолацији од чега је укупно позитивних било 497 а преминуло је 21 лице. Тренутно се 55 особа налази у кућној изолацији од чега је скоро половина активно позитивна на вирус корона.

На сједници штаба је било ријечи и о недавним земљотресима који су се осјетили и у Српцу и који су причинили мања оштећења на јавним објектима. Протонамјесник Жељко Сарић је изразио мишљење да је потребно више порадити на едукацији ученика, наставника и професора о понашању у таквим ситуацијама. Самостални стручни сарадник Далибор Kошутић рекао је да је прије неколико година организована едукација у основној школи у Ситнешима о поступању у случају земљотреса, уз присуство директора свих србачких школа, и додао да се такве мјере требају примјенити у свим основним и средњој школи.

Током сједнице је било ријечи и о предстојећем Дану Републике. Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић рекао је да ће у складу са препорукама ресорног министарства бити истакнуте заставе Републике Српске на свим јавним објектима, а у плану је и полагање цвијећа на централном спомен обиљежју, у складу са епидемиолошким мјерама.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *