Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана предавања за ученике о опасностима употребе пиротехничких средстава

Одржана предавања за ученике о опасностима употребе пиротехничких средстава

Полицијски службеници Полицијске станице Србац, у оквиру превентивне кампање “Слави одговорно, слави без ватреног оружја“, коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, одржали су данас едукативна предавања ученицима Основне школе “Вук Kараџић” у Ситнешима и Центра средњих школа ”Петар Kочић” Србац.

Kомандир Полицијске станице Србац, Синиша Шњегота, каже да је циљ предавања да се ученицима појасни да употреба пиротехничких средстава није безопасна, али и да са собом носи одређене одговорности.

“Обзиром на предстојеће новогодишње и божићне празнике, када се може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава као и незаконита употреба ватреног оружја, почели смо са превентивним активностима, како би грађани наступајуће празнике прославили у безбједном окружењу, и на миран и достојанствен начин”, рекао је Шњегота.

Он додаје да су ученицима указали да не постоји безопасна пиротехника и да петарде нису играчке, те да су пиротехничка средства посебно опасна на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као и у затвореним просторима.

“Упознали смо их и са посљедицама и тјелесним повредама које пиротехничка средства могу да проузрокују. Предавања ће бити настављена а успоставиће се и сарадња са инспекцијским органима са циљем вршења појачане активности на спрјечавању неовлаштене продаје пиротехничких средстава“, рекао је Шњегота.

Према његовим ријечима, продаја пиротехничких средстава је законски регулисанана, тако да су за неовлашену продају предвиђене новчане казне.

“Подсјећамо да је Законом о промету експлозивних материја и запаљивих течности прописано да се пиротехнички производи за забаву другог разреда могу продавати у малопродаји само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра текуће године до 30. јануара наредне године. Истим законом предвиђене су новчане казне за физичко лице од 300 до 1.500 KМ, а одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 100 до 500 KМ, и друго привредно друштво или правно лице од 1 000 до 3.000 KМ“, рекао је Шњегота.

Он истиче да је Законом о јавном реду и миру Републике Српске прописано да ће се лицу које пали пиротехничка или експлозивна средства на мјесту и на начин којим изазива узнемиреност грађана, казнити новчаном казном и то: физичко лице од 300 до 900 KМ, предузеће или друго правно лице од 2000 до 6000 KМ, а одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 400 до 1000 KМ.

Шњегота је још једно позвао грађане да новогодишње и божићне празнике прославе на миран и достојанствен начин и да не користе петарде на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као нити у затвореним просторијама.

“Посебну пажњу скрећемо родитељима да дјецу додатно упознају са могућим посљедицама употребе пиротехнике, те да пуцањ није музика, да петарде нису играчке, те да је један тренутак непажње довољан да заувијек поквари дјетињство и живот младих, а да родитељи или старатељи поводом тога сносе одговорност“, рекао је Шњегота.