Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана обука о пластеничкој производњи за 30 корисника

У оквиру пројекта „Развој пластеничке производње на подручју општине Србац“, у новој скупштинској сали данас су у склопу друге фазе одржане обуке за 30 корисника којима су одобрени пластеници површине 100 квадратних метара са системом за наводњавање и садним материјалом.

Пројекат се финансира од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу и Развојног програма Уједињених нација УНДП БиХ, а реализује уз подршку Министарства управе и локалне самоуправе РС и Министарства финансија РС.

Обуке су одржане на тему „Технологија производње поврћа у пластенику“, „Могући проблеми у току производње поврћа у пластенику“ и “Правилна берба и паковање зрелих плодова за тржиште”.

Предавач је био дипломирани инжењер пољопривреде Драшко Башић.

“Све су ово овдје мали произвођачи и много им ово значи због правилне обраде у пластенику, да не би гријешили од саме садње расаде па све до бербе готових производа, а у циљу да добију што већи принос. Веома је битна и правилна берба и пласман на тржиште”, рекао је Башић.

Он је додао да ће поред обуке бити организован и обилазак пластеника гдје ће на лицу мјеста корисници добити додатне сугестије и упуте које ће им бити од користи у будућој пластеничкој производњи.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да се ради о пројекту који заједно организују Министарство финансија, локалне управе и самоуправе Републике Српске, уз подршку Швајцарске развојне агенције и УНДП-а, а са друге стране су Општина Србац и корисници.

“Данас смо се овдје окупили ради теоретског предавања везаног за развој пластеничке производње у општини Србац. То је пројекат који је ушао у другу фазу. Kрајем прошле године, у склопу прве фазе, имали смо додјелу пластеника и садног материјала и пратеће опреме за 25 корисника, али у овој другој фази смо повећали за 30 корисника”, рекао је Михољчић.

Он је подсјетио да је вриједност друге фазе пројекта 90.745 KМ, од чега су 75 одсто донаторска средства,а 25 одсто су средства Општине Србац и корисника.

“Сваки корисник је био дужан да уплати суфинансирање у износу од 400 KМ с тим да они који су се налазили на Бироу за запошљавање, дуже од шест мјесеци, били су ослобођени уплате ове таксе, а један од услова је био да располажу земљиштем погодним за постављање пластеника и да имају регистровану пољопривредну дјелатност”, рекао је Михољчић и додао да су већ почели са монтажом пластеника.

Пластеник је површине 100 метара квадратних и уз њега се добија систем за наводњавање.

“Почетком идуће седмице у плану је да стигне садни материјал, 360 комада расаде,180 паприке бабуре, 60 роге, 60 парадајза и 60 краставаца”, нагласио је Михољчић.

Пластеник је у другој фази добио Стојан Миличевић из Ножичког, стопостотни ратни војни инвалид, који је рекао да производи поврће углавном за своју породицу јер има петоро унучади и жели да једу домаће.

“Ово ми много значи јер све што сами произведемо, здравије је, а својој дјеци не препоручујем да купују храну из увоза. Живим са супругом и сином у домаћинству, имам петоро унучади и кћерку. Имао сам већ пластеник, али је дотрајао и овај сад је бољи јер има јачу конструкцију. Сијемо свашта помало, углавном за своју породицу”, рекао је за Миличевић.

Обуци је присуствовала Данијела Божић из Ћукала која већ има мањи пластеник од 50 квадрата у којем производи паприку, а жеља јој је да прошири производњу јер има троје дјеце.

“Мислим да је ово добро, и много ми значи подршка Општине Србац, јер ко хоће да покуша нешто самостално да ради и унаприједи пољопривредну производњу, можда и успије”, рекла је Божић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *