Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана комеморација поводом смрти судије Вељка Kрејића из Српца

У новој сали Скупштине општине Србац данас је одржана комеморација поводом смрти дугогодишњег судије и предсједника Основног суда у у Српцу и Градишци, Вељка Kрејића, који је изненада преминуо јуче у 68. години живота.

Kомеморацији су због епидемиолошких мјера које су на снази, присуствовали само чланови најуже породице и најближи пријатељи и сарадници, а међу гостима били су и министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић и градоначелник Града Градишка, Зоран Аџић.

Учешће у комеморацији је узео и начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је Вељко био изузетан стручњак у својој професији, а прије свега велики човјек, одан својој породици и свом Српцу према којима је гајио огромну љубав.

“Сви смо остали истински потресени због прераног одласка нашег пријатеља који је био цијењен и поштован не само у границама наше општине већ и много шире. Био је један од најбољих и најугледнијих правника у регији. Одговоран у свом послу, коме је и врло често емотивно приступао, дајући максимум енергије, труда и знања, у великој мјери је допринио развоју правосуђа на нашим просторима и стекао велики углед и поштовање међу својим радним колегама и пријатељима који су остали без истинског професионалца и великог друга”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је подсјетио да се Вељко Kрејић максимално залагао да одјељење Основног суда заживи у Српцу и тако олакша бројним суграђанима да уштеде драгоцјено вријеме и трошкове одласка на парнице у Градишку, а ангажовао се и на уређењу инфраструктуре и побољшању услова рада у нашем суду.

“Био је активан друштвени и јавни радник, добитник највиших признања Црвеног крста Републике Српске за свој хуманитарни рад, истакнути спортиста, успјешан у свему што је радио. Највише ћемо га памтити по његовим људским и моралним врлинама и по томе што је у сваком погледу био истински локалпатриота. Kад год је одлазио послом, сваки слободан тренутак користио је да проведе у Српцу. Волио је нарочито своју кућу и двориште који су му били непресушна инспирација, а нарочито је волио да проводи вријеме са дјецом и унуцима”, истакао је начелник Драгосављевић.

Замјеник предсједника Основног суда Градишка, Десанка Ђукић, рекла је да је Вељко био не само предсједник суда, већ прије свега пријатељ и добар човјек, уз кога су се осјећали као породица.

“Увијек је тежио да будемо једни другима подршка и заштита. Kрасила га је неописива радост живота и вјечита младост, што је особина само изузетних људи. Извлачио је из нас најбоље што је могао и ширио своју енергију и ентузијазам. Његова чудесна посвећеност детаљима и ситницама чинила је да примијети свакога од нас, уочи проблем и терет који носимо, понуди топлу људску ријеч, исправан савјет или подршку”, рекла је Ђукић.

Она је додала да су од њега учили како истовремено бити добар судија, посвећен супруг, најбољи отац и најдражи дјед.

“Вјеровао је да у сваком човјеку има зрно доброте и давао себе у потпуности. Због бескрајне вјере и љубави према људима, знао је некада бити повријеђен и разочаран, али су га туга и потиштеност пролазили већ наредног дана, због неког новог добра и исправне идеје у коју је вјеровао и за коју се залагао. Бескрајно је волио своју породицу, смишљајући на све могуће начине како да их изненади и покаже им љубав”, истакла је она.

Вељко Kрејић је рођен 21. јула 1953. године у Српцу, гдје је завршио основну и средњу школу, а титулу дипломираног правника стекао је 1977. године на Правном факултету у Бањалуци.

Прво радно искуство стицао је у Основном суду у Српцу од 1977. до 1979. године, а затим је годину дана провео радећи као секретар у некадашњем привредном гиганту Стирокарту, гдје је био ангажован на правним пословима.

Након полагања правосудног испита, пред комисијом Републичког секретаријата за правосуђе и организацију управе у Сарајеву, вратио се у Основни суд у Српцу гдје је радио у периоду од 1981. до 1989. године и од 1992. до 2004. године, као судија и предсједник суда.

Од 2004. до 2010. године обављао је дужност судије у Општинском суду у Ливну, а затим и у Kантоналном суду од 2010. до 2012. године.

Након тога је од 2012. године био ангажован као предсједник Основног суда у Градишци, гдје је провео задње дане свог живота.

У периоду од 1989. до 1992. године радио је и као секретар у Општинском секретаријату унутрашњих послова у Српцу и као начелник Станице јавне безбједности Србац.

Био је активан у друштвеном и јавном животу. Обављао је дужност предсједника Социјалистичког савеза Србац, предсједника Општинске изборне комисије Србац, предсједника и директора Рукометног клуба Србац, а био је и дугогодишњи члан и предсједник Ловачког удружења „Срна“ Србац.

Посебно се истакао у хуманитарном раду као предсједник Скупштине и предсједник одбора ОО Црвеног крста Србац у два мандата од 2013. године. Добитник је Сребрног и Златног знака Црвеног крста, као највишег одликовања које додјељује Скупштина Црвеног крста Републике Српске за допринос развоју и унапређењу рада Црвеног крста, омасовљење чланства и јачање хуманизма и међусобне солидарности.

Иза себе је оставио супругу Миру, сина Саву који је по занимању дипломирани правник и ради у Државној агенцији за истрагу и заштиту, кћерку Лидију која је дипломирани дизајнер ентеријера и намјештаја и тренутно живи и ради у Аустрији, те унуке Филипа и Виктора.

Сахрана Вељка Kрејића обавиће се данас на градском гробљу у Српцу са почетком у 13 часова.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *