Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одборници Скупштине општине Србац усвојили најважније буџетске документе

Одборници Скупштине општине Србац усвојили су на јучерашњој сједници ребаланс буџета општине за текућу годину и буџет за 2021. годину чиме су се избјегле мјере привременог финансирања које су биле извјесне због пролонгирања локалних избора у БиХ, а самим тим и кашњења у формирању новог скупштинског сазива.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић, који је у протеклом периоду обављао дужност начелника Одјељења за финансије, рекао је да је пандемија вируса корона утицала на смањење укупних прихода у односу на план, уз одређене судске пресуде на штету општине Србац које нису биле планиране првобитним буџетом и друге отежавајуће околности због којих је било нужно усвојити ребаланс буџета за 2020. годину који износи 8.385.000 KМ.

„Због тога смо предузели одређене мјере попут мораторијума на дугорочно задужење у Адико банци и смањења текућих расхода, а захваљујући одлуци о краткорочном задужењу путем револвинг кредита успјели смо омогућити нормално функционисање буџета како би се редовно исплаћивале плате и друге обавезе“, рекао је Гужвић.

Према његовим ријечима, због пандемије вируса корона је готово три мјесеца био парализован рад многих јавних предузећа и установа и других организација, попут дјечијег вртића у којем је неколико пута прекидан рад због епидемије, што је утицало и на смањење цијене боравка дјеце у вртићу, а самим тим и до мањих прихода од пружања јавних услуга.

„У односу на планирани износ прихода по основу индиректних пореза, имали смо по усвојеном ребалансу умањење у овој години за око седам одсто“, истакао је Гужвић.

Kада је ријеч о расходима, који су за четири одсто или 281.800 KМ већи од првобитног плана, Гужвић каже да су расходи за лична примања и расходи по основу кориштења роба и услуга остали на истом нивоу у односу на првобитни план, али су између осталог повећани расходи по судским рјешењима и грантови на име социјалне заштите и други текући грантови.

„Kада је ријеч о расходима за лична примања, потписан је колективни уговор на основу којег је ресорно министарство сугерисало да се цијена рада повећа на минимално 110 KМ, док је код нас још увијек 100 KМ и немамо могућности за повећање плата. Уз то смо притиснути и потребом смањења броја радника, у складу са новим законским одредбама којима се регулише број запослених у управи у односу на број становника, тако да ћемо највјероватније ићи у том смјеру“, додао је Гужвић.

Већином гласова усвојен је и приједлог буџета за 2021. годину у износу од 8 милиона KМ. У свом излагању, Гужвић је рекао да је пандемија вируса корона у значајној мјери утицала на планирање буџета који ће у наредној години имати назначену социјалну компоненту.

„И поред посљедица пандемије, буџет општине је стабилизован и обавезе се уредно измирују. Наставиће се повећање издвајања према социјалним категоријама, младима, пензионерима и осталим циљним групама. Припрема се и план капиталних инвестиција којим ће се наставити улагања у инфраструктуру у складу са петогодишњим планом који је усвојен прије двије године и који је дефинисан стратегијом развоја општине“, рекао је Гужвић.

Он истиче да ће у наредној години бити повећани приходи од пореза на непокретност, а то неће бити учињено повећањем пореске стопе, већ наплатом пореза на основу рјешења која су раније издата а до сада нису наплаћена.

„Извршили смо свеобухватну контролу на основу које смо установили мањак прихода по основу вађења шљунка из ријечних корита и установили да је у посљедњих пет година овај приход завршавао већим дијелом у буџету Града Бања Лука, тако да очекујемо да ће наредне године умјесто досадашњих 90 хиљада KМ бити наплаћено око 170 хиљада KМ“, рекао је Гужвић.

Приликом усвајања буџета за наредну годину, усвојени је амандман одборнице Добриле Микић да се за додатних три хиљаде KМ повећају средства за рад општинске организације слијепих и слабовидих лица, те да се поред планираних 10 хиљада КМ усмјери додатних пет хиљада KМ за помоћ дјеци обољелој од дијабетеса у Српцу што је био амандман одборника СДС, ПДП и ДНС, а кога је образложила одборница Мара Цвијановић Делевић.

У расправи о буџетским документима учествовали су и одборници Мићо Малбашић, Саша Јовичић, Бранко Граховац и Данијела Новковић Божић.

Малбашић је указао на значајно увећање трошкова за одржавање локалних и некатегорисаних путева у овој години док је Јовичић скренуо пажњу на оптерећење буџета кредитима из ранијих година, уз апел да се омогуће неке додатне олакшице за субјекте погођене пандемијом вируса корона. Јовичић је рекао да је против запошљавања нових радника у управи и додао да се постојећим радницима не требају смањивати плате, уз констатацију да је на дугорочном плану потребно свести број радника у управи на оптималан ниво.

Одборница Данијела Божић Новковић је апеловала да се у наредном периоду покушају пронаћи додатна средства за подршку наталитетној политици, социјалним и борачким категоријама, те да се нађе начин да се свим ученицима омогући бесплатни превоз а не само социјалним категоријама.

Одборник Бранко Граховац похвалио је рад локалне управе у времену пандемије, јер је омогућено нормално функционисање буџета и додао да је локална управа доказала да води бригу о најугроженијима, потврђујући то на примјеру пожара у стамбеној згради у улици Моме Видовића, који се догодио ове године, када су чланови ових домаћинстава по хитном поступку пребачени у алтернативни смјештај а издвојена су и средства из општинског и републичког буџета за санацију крова ове зграде.

Поред буџетских докумената, одборници су на јучерашњој сједници изабрали ново скупштинско руководство кога чине предсједник Скупштине општине Милош Будић и потпредсједник Славица Дабић, док је за новог замјеника начелника општине изабран Владимир Гужвић. Именовани су и вршиоци дужности секретара Скупштине општине и начелника одјељења, те формирана Kомисија за избор и именовања. Озваничена је нова скупштинска већина коју чини 12 одборника СНСД, три одборника Уједињене Српске и један одборник НДП-а, док су у опозицији по три одборника ДНС, ПДП и СДС, о чему више можете прочитати у јучерашњем извјештају ОВДЈЕ. 

Усвојени су и други важни документи, о чему ће, због дужине трајања скупштине која је засједала рекордних девет часова, бити више ријечи у наредним извјештајима на нашој интернет страници.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *