Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Нова пјесма Дејана Ристића: Након Извора опјевао и Удружење жена

Нова пјесма Дејана Ристића: Након Извора опјевао и Удружење жена

Свега неколико мјесеци након што је снимио пјесму о удружењу Извор, музичар Дејан Ристић из Српца искористио је своје умијеће и таленат да компонује пјесму и о Удружењу жена Србац.

Дејан, који је слијеп од рођења, истински је виртуоз на хармоници коју свира дуже од три деценије и редован је гост на многим весељима, нарочито у Извору чији је дугогодишњи члан.

Идеја о новој пјесми настала је за Никољдан прошле године, када је организовано дружење у Извору, којем су присуствовале и чланице Удружења жена Србац.

“Разговарале су са мојом мајком која им је у слободном разговору рекла како бих могао и њима урадити пјесму. Kада сам спустио хармонику да се засладим и окријепим неким пићем које је тада било на трпези, мајка ми је пренијела своју замисао, али сам тада женама из удружења рекао да ипак морам слушати своју инспирацију и да не могу ништа обећати”, рекао је Дејан.

Додаје да му се на Митровдан ове године текст изненада појавио у глави док је пио своју поподневну кафу.

“Сва срећа да ми је лаптоп био у акцији. Сјео сам за тастатуру и искуцао пјесму. Пошто ми је хармоника стално при руци, за два до три дана изродила се музика за поменуту пјесму. Извјежбао сам је неколико дана, те установио да се ради о правој крајишкој пјесми”, истиче Дејан.

Тада је контактирао свог старог знанца, Слободана Слођу Милетића, са којим је током 2000. и 2001. године свирао бројне свирке, са још двојицом музичара у саставу.

“Kонтактирао сам га и предложио му да ми помогне у другом гласу, такозваном крајишком басу. Ових дана смо је снимили мобилним телефоном и поставили на You Tube а већ су се нанизали бројни прегледи”, каже Дејан.

Реакцијама слушалаца веома је задовољан а нарочито га радују позитивни коментари чланица Удружења жена, које су му на друштвеним мрежама оставиле похвале за његов труд.

Дејан у слободно вријеме доста ствара, компоновао је неколико ауторских пјесама и три властита народна кола, уписујући се у листу чувара традиције и обичаја нашег народа. Ради се о Чигри, Д-дуру и Влашком колу, а неке од ауторских пјесама које је недавно поставио на You Tube су и Стари кестен, Порука живота и друге.

У слободно вријеме, поред хармонике, вјежба и клавијатуре, чита књиге и помаже мајци у кућним пословима.

У Извору је редован на свим догађајима, с њима обиљежава све важније празнике, па се тако радује предстојећем Никољдану, Новој Години, Светом Сави и другим празницима, када ће опет узети хармонику у руке и разгалити атмосферу у Извору онако како то најбоље зна и умије.

Послушајте нову пјесму о Удружењу жена Србац:

Послушајте пјесму о удружењу Извор:

Послушајте пјесму “Стари кестен”:

Послушајте народно коло “Дејанов Д-дур”: