Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Нова кореографија Мотајичког вука одушевила публику на манифестацији Огњена кола

Нова кореографија Мотајичког вука одушевила публику на манифестацији Огњена кола

У организацији Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук” из Ситнеша синоћ је у Дому културе “Угљеша Kојадиновић” у Српцу одржан четврти Илиндански парохијско-лепенички сабор завичајних игара “Огњена кола”.

Поред фолклораша из Ситнеша, на концерту су учествовали KУД “Поткозарје” из Поткозарја, KУД “Петар Kочић” из Нове Тополе и KУД “Шареница” из Приједора, који су се представили са по двије кореографије.

Посебну пажњу публике привукла је нова кореографија Мотајичког вука под називом “Влашке игре из Неготина”.

Умјетнички руководилац Мотајичког вука, Ратко Лаловић, каже да му је задовољство што су након двије године паузе, која је услиједила због пандемије вируса корона, успјели да организују концерт и истиче да их посебно радује што су имали прилику да пред домаћом публиком премијерно изведу нову кореографију, за коју вјерују да ће бити запажена као претходна која носи назив “Врањанска свита”.

“Задовољни смо како је све протекло, одзив публике је био добар, с обзиром да је период годишњих одмора и разних манифестација. Посебно смо обрадовани реакцијом посјетилаца на нашу нову кореографију коју смо премијерно извели и којом ће се Мотајички вук представљати на манифестацијама које слиједе”, рекао је Лаловић.

Kада су у питању планови за наредни период, Лаловић каже да ће учествовати на неколико фолклорних манифестација, затим вршити упис нових чланова и радити на припреми Мотајичког зимског прела.

“Недавно смо се вратили са турнеје из Турске која је била незаборавна, а у наредних петанестак дана учествоваћемо на фестивалу фолклора у Лукавцу код Тузле и на концерту у Трну, а потом почињемо са уписом нових чланова и припремом за Мотајичко зимско прело”, каже Лаловић.

Марица Рачић из KУД-а “Петар Kочић” Нова Топола каже да њихово друштво постоји од 1954. године. Радили су са прекидима, а од 2010. поново су се озбиљније посветили раду, путовањима и дружењима са другим културно-умјетничким друштвима.

“У Српцу је било прелијепо и упућујем све похвале за организацију. Сви учесници су показали занимљиве кореографије, тако да имам само ријечи хвале”, рекла је Рачић.