Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ненад Грбић добио плакету Црвеног крста РС за 100 дарованих доза крви

Поводом 5. децембра – Међународног дана волонтера, добровољном даваоцу крви Ненаду Грбићу из Српца уручена је плакета Црвеног крста Републике Српске за 100 даривања крви.

Плакету је уручио секретар Црвеног крста Србац, Игор Јовичић, који је рекао да оволики број учешћа у добровољном давању крви представља изузетан знак хуманости и спремности да се као добровољни давалац најдрагоцјеније течности помогне у спашавању људских живота

Ненад Грбић (71) каже да је позитивно изненађен овим гестом. Kрв дарује више од 50 година и каже да му је драго што је био у могућности да помогне другима.

“Драго ми је што су ме се сјетили и што се води таква евиденција. Био сам млад кад сам први пут давао крв. Имао сам 17 година, крв сам дао за своју мајку и могу рећи да сам тада схватио колико је то важно. Након тога, постао сам редовни давалац”, каже Грбић и додаје да планира крв даривати док год га здравље буде служило.

Стотину доза крви је број вриједан пажње, спасити 100 живота или дати лични допринос за боље здравље и квалитетнији живот толиког броја људи је за сваку похвалу, а Грбић се присјећа једне ситуације која је на њега оставила посебан утисак.

“Позвали су ме из Службе за трансфузију Градишка, рекли ми да се догодила саобраћајна незгода и ако могу да дођем дати крв за дјевојчицу која је у тој несрећи повријеђена. Без икакве дилеме сам сјео у ауто и одмах кренуо. Не знам ко су ти људи, ни одакле су, ни како се презивају, ништа од тога нисам могао питати. Оно чега се и сада сјећам је то да ми је било драго када сам послије тога звао да питам како је дијете, а докторица ми рекла да је дјевојчица преживјела”, присјећа се Ненад.

Поносан је што је његова унука, Дијана Сулема, кренула дједовим стопама.

“Моја унука је од своје 18. године добровољни давалац крви и у акцијама је учествовала већ 6-7 пута. Баш је ових дана ишла у Бањалуку да дарује крв за неку младу жену којој је помоћ потребна”, рекао је Грбић.

Он је позвао све грађане који су у могућности да приступе давању крви.

“Замолио бих све младе и здраве људе да се опредјеле за добровољно давање крви, јер је то толико хумано, а ничему не чини штету. Непроцјењиво је и душевно задовољство када знамо да смо неком помогли или спасили живот. Исто тако, никад не знамо када нама или некоме из наше породице може затребати та врста помоћи и зато требамо дати допринос да залихе крви увијек буду довољне”, поручио је Ненад.