Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Начелник и предсједник честитали Дан Републике Српске

Начелник и предсједник честитали Дан Републике Српске

Начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић упутили су заједничку честитку грађанима општине Србац поводом Дана Републике Српске.

У честитки се каже да овог 9. јануара славимо 31. рођендан Републике Српске, наше светиње за коју смо платили веома високу цијену, изгубивши оно највриједније што смо имали, наше најмилије који се нису плашили за своје животе бранећи породицу и родну груду.

„Република Српска је настала у вихору рата као тежња српског народа у БиХ да заштити своје интересе и оствари равноправан третман са другим народима који живе у БиХ, али да у исто вријеме има слободу да одреди властити политички статус и обезбиједи национални, економски, културни, социјални и сваки други развој.

Како је сачувана у рату, већ дуже од три деценије се чува у миру. Одбранили смо њен територијални интегритет и уставни поредак, ојачали институције Републике Српске, заштитили њене уставне надлежности у заједничким институцијама и боље је позиционирали у међународним круговима.

Као резултат тога, Српска је данас политички и економски снажнија, о чему нарочито свједоче финансијски параметри који су у узлазној путањи, стабилнији буџет и повећање плата и пензија, издвајања за борачке категорије, социјалних давања, инвалиднине, исплате накнаде у износу од 750 КМ за породице са четворо и више дјеце, већа средства за подстицаје за пољопривреду, културу и слично.

Српске нема без њених грађана и дјечије игре и радости и зато наш најважнији циљ треба да буде да младе задржимо у на родном тлу, стимулишемо родитељство и стварање породице, чему смо нарочито у Српцу посветили велику пажњу планираним завршетком изградње новог вртића и зграде за младе брачне парове у овој години и другим пронаталитетним мјерама.

Сигурно је да имамо капацитет да живот људи на овим просторима учинимо још сигурнијим и просперитетнијим, али основни предуслов за то је да одбранимо свој језик, писмо, културу и национални идентитет, окупљајући се око заједничког интереса јер јака и стабилна Српска је наш једини гарант опстанка на овим просторима.

Највећу одговорност за то имаће наши лидери у државним и републичким институцијама који су и у протеклом периоду успјешно бранили интересе Републике Српске а подршку у томе имаће и од посланика из Српца којима су грађани дали повјерење да их представљају у Народној скупштини РС и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Тридесет и једна година Републике Српске даје нам за право да са већим оптимизмом гледамо у њену будућност и вјерујемо да ћемо још дуго славити Дан Републике у инат онима који нам не желе добро.

Позивам све грађане србачке општине да истакну заставу Републике Српске на својим домаћинствима, те јавна предузећа и установе, привредне колективе и друге организације да то учине на својим објектима како бисмо показали да Република Српска достојанствено слави своје постојање”, наводи се у заједничкој честитки.