Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мошти Свете царске породице Романов ускоро у манастиру Осовица

Мошти Свете царске породице Романов ускоро у манастиру Осовица

У манастир Осовица недавно је стигао вриједан поклон у виду иконе Светих царских мученика Романова – цара Николаја, царевића Алексеја, царевни Олге, Марије, Татјане, Анастасије и царице Александре.

Игуман манастира Осовица, архимандрит Теофил, каже да икона Свете царске породице Романов има посебно значење, како за манастирску обитељ, тако и за сав вјерујући народ, јер представља претечу честица моштију Свете царске породице Романов које ће се у догледно вријеме, као посебан благослов, налазити у манастиру Осовица.

“Приликом моје посјете Нижегородској митрополији прошле године, архимандрит Тихон, игуман Печерског манастира, изразио је жељу да манастиру Осовица поклони честицу моштију Светих царских мученика. Свети архијерејски синод Руске православне цркве је након неколико експертиза добио потврду да мошти које су пронађене припадају Светим царским мученицима. Пошто је отац Тихон био у комисији Светог архијерејског синода, обећао је да ће честице издвојити за манастир Осовицу као благослов нашем крају и нашој обитељи, што је веома значајно јер још увијек ни цркве ни манастири на канонској територији Руске православне цркве немају њихове честице”, рекао је Теофил.

Додаје да је добротом Жељка Ћејића, власника “Лада аута“ из Бањалуке, управо у радионици иконописачкој у Нижњем Новгороду насликана икона Свете царске породице.

Николај Други је посљедњи руски цар који је ушао у Први свјетски рат да би заштитио православне Србе и који је послије Октобарске револуције заједно са својом породицом мучки убијен од стране бољшевика.

“Царска породица је канонизована и прича о њима је заиста посебна, јер је још Свети Серафин Саровски оставио писмо цару Николају и рекао да, када на царском престолу буде цар Николај Александрович Романов и када му супруга буде Александра Фјодоровна, а мајка Марија Фјодоровна, да писмо буде њему предато и тај коме буде уручено доћи ће да посјети манастир обитељи Дивјејевске. Прије њега је долазио цар Николај Први Александрович Романов, супруга му је била Александра Фјодоровна, али мајка није била Марија Фјодоровна. Kада је дошао Николај Други, монахиња Пелагија Паша му је предала писмо и он је више од 10 година, прије своје мученичке кончине, знао из пророчанства Серафимовог да ће и он и његова породица бити убијени, тако да је посљедње године свог живота, заједно са породицом, провео припремајући се за мученичку смрт, живећи хришћанским животом, нису пропуштали богослужења, чак су пјевали за пјевницом и живјели су живот какав се живио по монашким обитељима руске царевине“, испричао је архимандрит Теофил.