Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мирко Микулић из Српца побједник Богојављенског пливања за Часни крст

Мирко Микулић из Српца побједник Богојављенског пливања за Часни крст

Након пет година у србачкој општини је настављена традиција пливања за Часни крст на празник Богојављења, у организацији Православне црквене општине Србац, Српског православног манастира Осовица и Општине Србац, а најбржи међу шест храбрих момака био је Мирко Микулић из Српца.

Такмичење је организовано у Kаоцима, у близини храма Свете Марије Магдалине, одакле је прво кренула свечана литија коју су предводили јеромонах Иларион из манастира Осовица и свештеници Жељко Сарић, Александар Kустурић и Петко Вуковић, заједно са бројним вјерницима. Претходно је у храму у Kаоцима и Српцу служена света литургија, а празнично је било и у другим храмовима широм србачке општине гдје се освећивала богојављенска водица.

Више десетина посјетилаца дошло је да поздрави учеснике пливања за Часни крст а најодважнији да се окупају у леденој Сави, поред побједника, били су још Слободан Смиљанић из Каоца, те Данијел Басурић, Дарко Николић, Слободан Вучић и Милан Вујинић из Српца.

Мирко Микулић, који је стигао најбрже до Часног крста, рекао је да се није посебно припремао за такмичење а углавном га је носила, како каже, чврста вјера у себе и у Бога.

“Први пут сам пливао за Часни крст и ово се ријечима не може дочарати, то је нешто непроцјењиво. Захваљујем се свима који су дошли у великом броју да нас подрже. Желим да се више посветимо духовном животу и природи коју смо помало запоставили”, рекао је Мирко.

Свим учесницима уручене су награде а највриједнију, у виду златника, обезбиједио је Српски православни манастир Осовица.

“Уз благослов Божији и уз помоћ добротвора обновили смо пливање за Часни крст на нашу велику радост. Богојављење је дан када љепота пливања долази до изражаја и када се истинске духовне вриједности постављају на право мјесто. Благослов је што је оволико момака учествовало и показало своју духовну храброст и чврстину да у хладно вријеме покажу топлину своје вјере. Надам се да ће наредних година бити још већи број учесника”, рекао је јеромонах Иларион.

Протонамјесник Жељко Сарић захвалио се учесницима и вјерницима на доласку, као и предсједнику Скупштине општине Милошу Будићу који је иницирао да се обнови традиција, те Полицијској станици, Дому здравља и Територијалној ватрогасној јединици који су били присутни са дежурним службама.

“Веома сам задовољан организацијом данашњег догађаја кога су подржали Скупштина општине Србац, Општинска управа и наша црква и надам се да ћемо ову традицију још боље и успјешније наставити наредних година”, рекао је предсједник Скупштине општине Милош Будић.

Богојављенском пливању за Часни крст присуствовали су и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић, начелник Одјељења за финансије Зорица Поповић Стаменић, начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић и секретар Скупштине општине Србац Срђан Бркић.

Такмичењу је присуствовао и троструки побједник Богојављенског пливања, Гојко Басурић из Српца. 

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish