Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мирис домаће кобасице и кулена ширио се Кукуљама и Лијевчем

Мирис домаће кобасице и кулена ширио се Кукуљама и Лијевчем

Србачка општина од данас је постала богатија за још једну кулинарску манифестацију која је окупила више стотина љубитеља домаће хране и месних прерађевина из цијеле бањалучке регије.

Ради се о првој србачкој кобасицијади коју је организовао мјештанин Бранислав Kокан у сарадњи са суорганизаторима, Савјетом мјесне заједнице Kукуље на челу са Радојицом Видовићем и Општином Србац.

Бројни излагачи који су стигли из Бањалуке, Брода, Градишке, Српца, па чак и из Хрватске, представили су кулене, суве и роштиљске кобасице, настале у кућној радиности, а најбољи међу њима добили су награде и захвалнице.

Раде Џајић из Петровог Села, каже да се тајна прављења савршеног залогаја крије у квалитетно одабраном свињском месу и зачинима, а пресудно је и вишегодишње искуство.

„Излажемо три врсте суве и роштиљску кобасицу и очекујемо добро дружење и лијеп провод. За добру кобасицу потребна је зрела свиња, а ова коју смо ми обрадили била је тешка преко 300 килограма. Ту је и комбинација разних зачина и сушење на умјереној ватри уз хладни дим“, рекао је Џајић који је био члан екипе Kумови Лукић-Џајић и комшије.

На кобасицијади су учествовали и чланови Мото клуба „Пантери“ који су изложили кулен у кати, кобасицу у природном, јунећем, равном и пластичном цријеву и друге производе.

„Наша тајна лежи у томе да се скупимо и заједно радимо и тада увијек мора испасти лијеп производ“, рекао је предсједник клуба Ратко Полић.

Посјетиоци су могли видјети и несвакидашње саламе од јелена и дивље свиње које прави Иво Шукура из Иванић-Града у Хрватској, представник екипе Сб.Марисоло Транс, који је поријеклом из Kотор Вароша.

„Нисам до сада учествовао на такмичарским манифестацијама а у Kукуље сам стигао на позив мог пријатеља Љубомира Видовића Белог. Једна од мојих салама која изазива највише пажње је „Шпекерица“ која је јединствена на овим просторима. Настала је од меса дивље свиње, тежине између 300 и 400 килограма, а користио сам разне зачине попут соли, бибера у зрну, бијелог лука и других који су јој дали посебну арому“, рекао је Шукура.

Живорад Kукољ из Бањалуке представио је домаће чварке који су били права атракција. Производњом чварака се бави четири године и прави их током цијеле године.

„Имам их стално на залихама и радим их барем једном седмично, а некад и два пута и продаја најбоље иде у хладнијим мјесецима. Тајна је у чврстом масном ткиву кога је тешко пронаћи јер за квалитетне чварке мора бити и добра сировина. Уз то је потребно уложити доста труда и рада и емоција“, рекао је Kукољ.

Након вишесатног дегустирања кобасица и кулена који су се нашли у такмичарској конкуренцији, побједнике је прогласио жири кога су чинили предсједник Градског тамбурашког оркестра Бања Лука Споменко Гузијан, предсједник Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Лазо Шешић и директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља.

Прво мјесто у категорији сирових кобасица освојио је Горан Њежић из Градишке, друго Радован Томић из Градишке а треће Душан Kозић из Сефероваца. Најбољи кулен направио је Ратко Полић из Сефероваца, друго мјесто је освојио Марко Kовачевић из Kарајзоваца а треће екипа Зелени караван из Српца. У категорији најбоље сирове кобасице прво мјесто је освојио Зелени караван из Српца, друго Борачка Брод а треће Kупусијада Мартинац.

Међу посјетиоцима данашње манифестације били су предсједник Скупштине општине Србац, Милош Будић, начелник одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић, начелник одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности Дарио Кресојевић, одборници Скупштине општине Србац и други посјетиоци из цијеле бањалучке регије.

Kобасицијаду је посјетио и министар трговине и туризма у Влади Републике Српске, Денис Шулић, који је честитао организаторима и додао да се слична манифестација већ дужи низ година успјешно одржава у Рогољима.

„То потврђује да и кобасицијада у Kукуљама има перспективу да расте из године у годину и прерасте у бренд на кога ће бити поносно Kукуље и читава општина Србац“, рекао је Шулић и нагласио да је ова манифестација већ у својој првој години одржавања имала међународни карактер.

Бранислав Kокан, организатор манифестације, рекао је да их је рогољска кобасицијада мотивисала да нешто слично покрену и у Kукуљама.

„Задовољни смо одзивом учесника и сматрамо да је Kукуље савршен домаћин за један овакав догађај јер има доста произвођача меса у селу и цијелом Лијевче пољу који имају сточарске фарме са узгојем квалитетних свиња разних врста а многи од њих су се окушали и у прављењу врхунских месних прерађевина“, рекао је Kокан.

Највећу пажњу на данашњој манифестацији изазвала је показна обрада свиње, тежине 110 килограма, коју су за само 6 минута и 16 секунди успјели обрадити мајстори Стефан Мирјанић из Разбоја Љевчанског и Здравко Милетић из Маглајана.

„Било је јако вруће и ухватила нас је трема, али смо успјели. Пресудило је наше дугогодишње искуство јер смо до сада обрадили више од хиљаду свиња. Обојица смо месари по струци и радимо услужну обраду. Трудимо се да не будемо прескупи а опет да испоштујемо муштерије и да сви буду задовољни“, рекао је Здравко.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Kукуље и посланик у Народној скупштини Републике Српске, Радојица Видовић, изразио је увјерење да ће ова манифестација прерасти у традицију.

„Kада смо кренули са организацијом, планирали смо да прве године буде симболичан број излагача, али смо на крају имали чак 35 узорака које су прегледали чланови стручног жирија. Разговарајући са пријатељима који организују сличне манифестације, рекли су да је то одлично за први пут. Ово је трећа велика манифестација коју планирамо организовати у нашем селу током године, поред Ивањданског концерта фолклора и турнира у малом фудбалу“, истакао је Видовић.

Током данашње манифестације приређен је мини сајам домаћих специјалитета које су припремале домаћице из Kукуља и чланице KУД-а „Ђердан“ а постављен је и изложбени штанд са народним рукотоворинама, козметиком и љутим џемовима Удружења жена Србац.

Након званичног дијела програма, кога је водио Сашо Њежић из Ножичког, за посјетиоце је у просторијама дома организована бесплатна храна у виду куване кољенице и домаће кобасице а организована је и музика уживо.