Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Малишани вртића обиљежили празник Врбицу

Малишани вртића обиљежили празник Врбицу

Полазници Дјечијег вртића “Наша радост“ данас су обиљежили празник Врбица, који се, по календару Српске православне цркве, прославља сутра.

У пратњи васпитачица, са вјенчићима на главама, малишани су прошетали од вртића до центра града, гдје их је пред храмом Васкрсења Господњег дочекао свештеник Александар Kустурић, који их је увео у храм и говорио им о значају предстојећих празника.

Потом су дјеца цјеливала иконе, даровала новчић и пришла на благослов.

Свештеник Александар Kустурић каже да посјете полазника вртића цркви пред васкршње празнике трају скоро деценију и додаје да га то радује, јер када у најранијем добу науче да воле и поштују своју вјеру, чиниће то и кад одрасту.

“На овај начин, догађај који се догодио прије двије хиљаде година, проживљавамо изнова у ове васкршње дане, дане поста и припрема за Васкрс. Управо тај празник нам показује сву силу васкрсења и сва дјеца која су дошла показују да је најважније да вјерујемо у васкрсење, а они нам пружају наду новог живота. Увијек када дођу у храм, осјећа се посебна радост, а дочекали смо да можемо са њима да разговарамо о важним хришћанским празницима управо у цркви, након што смо двије године у томе били спријечени. Традицију нисмо ни раније прекидали, разговарали смо на отвореном простору, али овај вид нашег дружења има посебну драж, како за дјецу, тако и за нас свештенике“, рекао је Kустурић.

Директорица вртића Богдана Михољчић каже да су са васпитаницима реализовали један од програмских садржаја којем се дјеца посебно радују, јер, како каже, иако су мали, од срца знају да се радују празницима и обичајима који православни празници са собом носе.

“Данас смо са око 100 васпитаника посјетили храм у којем нас је срдачно дочекао свештеник Kустурић. Ове, као и сваке године, обиљежили смо празник Врбицу и Лазареву суботу. У дане пандемије смо настојали да обиљежимо празнике у складу са препорученим мјерама, тако да нас је прошле године свештеник посјетио и са дјецом разговарао испред вртића. Драго нам је што имамо добру сарадњу са свештеницима и што дјеца од малих ногу граде комуникацију с њима“, рекла је Михољчић.

Поред посјете храму, у склопу активности поводом прославе Васкрса, ове седмице су у вртићу биле организоване радионице на којима су родитељи са дјецом израђивали разне декоративне предмете, који ће се од понедјељка наћи на продаји у центру града, а сав прикупљени новац ће бити усмјерен за помоћ дјеци са подручја наше општине која су обољела од дијабетеса.

Хуманитарни штанд са израђеним предметима ће бити постављен у центру Српца, а грађани ће моћи помоћи куповином украсних предмета.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish