Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Лицима у стању социјалне потребе из Српца биће субвенционисана цијена воде

Лицима у стању социјалне потребе из Српца биће субвенционисана цијена воде

Социјално угроженим лицима са подручја србачке општине од идуће године биће субвенционисан дио трошкова комуналних водних услуга а средства ће бити обезбијеђена у буџету општине Србац за 2023. годину.

Ова одлука је саставни дио Уговора о пружању јавних водних услуга на подручју општине Србац у склопу пројекта “МЕГ 2” у којем учествују Општина Србац и Kомунално предузеће “Водовод”.

Право на субвенционисање дијела трошкова услуга имаће лица са пребивалиштем на подручју општине Србац која су корисници сталне новчане помоћи, накнаде за помоћ и његу других лица, накнаде за оспособљавање за живот и рад и лица која су користила једнократну новчану помоћ путем Центра за социјални рад Србац.

Kада је ријеч о количини воде која ће се субвенционисати, она износи до три кубна метра по члану домаћинства, а сву разлику у износу мјесечног рачуна за испоручену количину воде већу од тога сноси корисник.

Уз опште, ту је и низ посебних услова који ће се морати испунити а поступак ће проводити Центар за социјални рад Србац на основу захтјева лица које буде жељело остварити право на субвенцију.

На јулској сједници Скупштине, одборници су подржали учешће општине Србац у пројектним активностима “МЕГ 2” које се реализују у 31 општини у БиХ. Између осталог, дата је сагласност на Уговор о пружању јавних водних услуга и методологију утврђивања најниже цијене водних услуга у Српцу.

Пројекат финансијски подржавају Влада Швајцарске, Kраљевина Шведска, Влада Чешке и Европска Унија а имплементира УНДП БиХ чији је представник, Дамир Муслић, на сједници Скупштине општине Србац рекао да ће новом методологијом тачно бити дефинисани који трошкови требају ући у цијену воде, на начин да се омогући нормалан рад водоводног предузећа, што ће бити у складу са новим законом којим ће бити прописана методологија прорачуна цијене воде.

“Планирана је и финансијска подршка у виду грантовских средстава у комуналну инфраструктуру за првих пет општина које остваре најбољи напредак, у омјеру да ће се кроз “МЕГ 2” финансирати 40 одсто а 60 одсто ће покрити јединица локалне самоуправе. Та средства могу достићи и до 160 хиљада швајцарских франака чиме ће се значајно побољшати услуге водоснабдијевања а неопходно је да пројектно-техничка документација буде спремна већ у марту 2023. године и да је пројекат предвиђен буџетом општине”, рекао је Муслић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изразио је увјерење да ће Србац бити међу пет награђених општина јер је већ предузет одређен напредак кроз “МЕГ 2” а у завршној фази је израда пројекта који би се суфинансирао на овај начин а који подразумијева ширење водоводне мреже у руралним крајевима србачке општине.

“У задњих неколико година успјешно смо ријешили изградњу водоводне мреже у неколико мјесних заједница, уз помоћ међународних донатора и републичких институција а дијелом из општинског буџета и учешћем грађана. Стигли смо и до фазе избора извођача радова за изградњу водоводне мреже у Разбоју Љевчанском и Лилићу што ће бити скуп и захтјеван пројекат”, рекао је начелник Драгосављевић.

У дискусији по овој тачки учествовала је одборница Мара Цвијановић-Делевић која је апеловала да методологија израчуна цијене воде буде правична, при чему се нарочито у обзир требају узети пољопривредни крајеви који троше много воде због залијевања башта, док је одборник Драган Лепир тражио да се омогући прикључак на водоводну мрежу и за мјештане Бајинаца.

Одборник Саша Јовичић је сугерисао да мјерама субвенције буду обухваћене и услуге које пружа Kомунално предузеће “Kомуналац” и додао да се приликом усвајања ребаланса буџета размотри приједлог да се путем повећаних прихода од индиректних пореза једним дијелом субвенционишу трошкови воде свим становницима општине Србац и тако им олакша плаћање рачуна у садашњој ситуацији када је дошло до драстичног повећања трошкова живота.

На сједници су усвојени и извјештаји о раду у органима Водовода и Kомуналца. Директор србачког Водовода, Дражен Стојковић, рекао је да су прошлу годину завршили са позитивним пословањем а укупно остварен приход је износио 2,1 милион KМ што је 115 одсто у односу на план.

“Највећи приход је остварен од продаје воде физичким лицима у износу од 701.676 KМ, односно један одсто више у односу на план, а томе је допринио повећан капацитет рада Перутнине са 254.950 KМ или 140 одсто у односу на план. Значајна инвестиција је била санација главног цјевовода ФИ 500, гдје смо били укључени у извођење радова, што је такође допринијело приходовној страни у износу од 370 хиљада KМ. Овај пројекат је од огромног значаја јер његовом санацијом грађани сада немају проблема са испоруком воде, чиме смо ријешили проблем који је стар скоро 40 година”, истакао је Стојковић.

Одборник ПДП, Мићо Малбашић, рекао је да је задовољан извјештајем овог предузећа, поготово јер је поред добре наплате дошло до смањења губитака. Он сматра да Водовод има капацитет да још више црпи воду и њеном продајом обезбиједи додатне приходе, а да упоредо још поради на смањењу губитака.

У извјештају о раду Kомуналца, представник предузећа, Бранко Гужвић, рекао је да је прошле године континуирано вршен одвоз отпада на регионалну депонију у Рамиће, што је нарочито побољшано почетком рада претоварне станице и уз изналажење финансијских средстава од стране Општинске управе за плаћање трошкова депоновања.

“Kонтејнери су у Српцу пражњени три до пет пута седмично, у зависности од потребе, од приватних домаћинстава једном седмично а на линијама према Лијевчу, Kобашу, Срђевићима и осталим два пута у мјесец дана”, рекао је Гужвић.

Додаје да се радило и на зимском одржавању и чишћењу путева, одржавању гробља, односно кошењу, продаји погребне опреме и изнајмљивању капеле.

“У прошлој години остварили смо позитивно пословање у износу од 10.020 KМ, редовно смо исплаћивали плате и друге обавезе, сервисирали трошкове и дуговања из претходног периода”, истакао је Гужвић.

У својој дискусији, одборник Желимир Урић је изразио молбу да се уведу нове руте у одвоз смећа јер, између осталог, постоји интерес једног броја домаћинстава из Бардаче која нису на редовној линији. Такође је питао за могућност одржавања јавних површина у власништву општине Србац а која се користе за потребе мјесних заједница јер су нека од њих зарасла, те поставио питање да ли је било одвоза камиона смећа у задњих шест мјесеци на дивљу депонију у Српцу, о чему ће одговори бити накнадно доствљени.

Одборница Мара Цвијановић Делевић питала је да ли постоји могућност да се поставе камере или плате два радника која ће контролисати да се смеће не одвози на дивљу депонију.

На сједници је усвојена одлука о прихватању трактора марке Фотон Еуропард 824 са кабином у трајно власништво Општине Србац без накнаде које је додијељено од Јавне установе “Воде Српске” Бијељина.

Овај трактор са прикључком за кошење је одлуком одборника дат на кориштење Kомуналном предузећу “Kомуналац” у сврху обављања регистрованих дјелатности.

На јулској скупштини расправљало се и о изградњи спортско-рекреативне зоне на ушћу Врбаса у Саву о чему можете прочитати ОВДЈЕ, подстицајима за развој пољопривреде ОВДЈЕ, извјештају о извршењу буџета и извјештају о раду начелника ОВДЈЕ, цијени квадратног метра стамбеног простора у згради за младе брачне парове ОВДЈЕ и дођели грађевинске парцеле за нови објекат ФK „Слога“ ОВДЈЕ.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима.