Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Креће уређење шест стамбених зграда, потписани уговори о суфинансирању

Креће уређење шест стамбених зграда, потписани уговори о суфинансирању

У згради Општинске управе данас је организовано потписивање уговора са заједницама етажних власника за које су одобрена средства у склопу пројекта естетског уређења фасада и побољшања енергетске ефикасности објеката колективног становања.

Потписивању су присуствовали замјеник начелника општине Владимир Гужвић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

На коначној ранг листи нашло се шест стамбених зграда зграде у улицaмa Моме Видовића 32, Данка Митрова 32, Првомајској 2, Моме Видовића 8, 11. новембра 9а и Моме Видовића 40, односно све које су се пријавиле на јавни позив Општинске управе и испуниле услове.

“Средства за суфинансирање од стране Општине су одобрена у износима од 1.752 до 7.000 KМ што представља до 40 одсто од планираних средстава инвестиције према предрачуну, односно максимално 7.000 KМ по пројекту, док ће остатак обезбиједити заједнице етажних власника”, рекао је замјеник начелника Владимир Гужвић.

Он додаје да је било у плану да се и ранијих година крене са овим пројектом, али буџетске могућности то нису дозвољавале.

“Сада је финансијска ситуација нешто повољнија, тако да планирамо наставити овај пројекат и у наредном периоду како би све зграде биле енергетски ефикасније и добиле љепше фасаде, што ће уљепшати и изглед града”, истакао је Гужвић.

Право учешћа на јавном позиву који је био отворен од 1. до 21. марта, имале су све заједнице етажних власника које су регистроване код надлежног Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности општине Србац, за објекте који су изграђени прије 24.05.2013 године.

Раденко Лепир из зграде у Улици Моме Видовића 32 каже да их чекају обимни радови јер је објекат, који је изграђен 1948. године, у значајној мјери девастиран.

“Радићемо такозвано прање и грундирање, стављамо осмицу стиропор, уређујемо подамент, односно комплетну реконструкцију. Добили смо седам хиљада КМ од општине а ми требамо прикупити 30 хиљада КМ. Радови крећу послије 15. маја”, рекао је Лепир.

Подршком општине задовољни су и станари зграде у улици Данка Митрова 38. Анђелка Грумић каже да је случајно на интернету наишла на јавни позив општине и успјела брзо анимирати све станаре.

“Нисмо имали формирану заједницу етажних власника, што смо урадили. Раније смо успјели замијенити кров и столарију а остала је још фасада. Један дио новца смо прикупили а општина ће нам обезбиједити пет хиљада КМ. Хвала локалној управи што помаже грађанима како бисмо заједно уљепшали наш град”, рекла је Анђелка.

За радове се припремају и станари зграде у улици Првомајска 2, у строгом центру Српца. Замјеник предсједника ЗЕВ-а, Мара Радић, каже да је један дио зграде већ обложен стиропором прије двадесетак година, што су станари сами финансирали. Остало је да се обнови фасада на овом дијелу и да преостали дио зграде такође буде енергетски уређен.

“Три стана већ имају топлотну изолацију и сада ће добити нову фасаду, док ће и на преосталих шест станова бити постављен стиропор осмица, уз друге пратеће радове. У склопу зграде су и пословни простори Дома пензионера и приватника Слободана Ђукића. Од општине смо добили седам хиљада КМ, на чему се захваљујуем, а станари са пословним субјектима треба да прикупе 19.832 КМ. Радове ће изводити грађевинска фирма из прњаворске општине а крећу највјероватније у јуну”, рекла је Радић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће начелник општине именовати особу испред ресорног одјељења која ће пратити ток радова.

“Након што се изврши комисијски преглед по завршетку радова, општина ће на рачуне заједница, у року од 30 дана, уплатити средства која су одобрена пројектом”, рекао је Михољчић.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish