Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Креће пројекат масовне процјене вриједности непокретности у Српцу

Креће пројекат масовне процјене вриједности непокретности у Српцу

У скупштинској сали у Српцу данас је одржан први састанак радне групе која ће бити задужена за спровођење пилот пројекта масовне процјене вриједности непокретности за подручје општине Србац.

Радна група на челу са координатором Зорицом Стаменић, начелницом Одјељења за финансије општине Србац, данас је прошла теоријску обуку од стране представника Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове на којој је упозната са начином пописа, кориштењем опреме и апликације и приступима налозима који ће бити кориштени на терену, затим са динамиком планираних активности и слично, а ова активност биће настављена и наредних дана.

Стаменић је рекла да је пројектом предвиђен излазак на терен, упоређивање базе података са стварним стањем и ажурирање регистра, као и процјена вриједности непокретности коју ће обављати радна група из Републичке управе.

“Теренски попис непокретности почиње у катастарској општини Србац Село а након тога ће бити настављен у катастарским општинама Србац Мјесто, Ситнеши, Повелич, Расавац и Црнаја, односно онима које су најгушће насељене”, рекла је Стаменић.

Тачно утврђена вриједност непокретности омогућава власницима да на прави начин располажу својом некретнином. У овом поступку грађани неће имати никаквих трошкова.

“Тиме ћемо добити јаснију евиденцију на ширем општинском подручју која ћемо користити за више различитих намјена, а једна од њих је основица за обрачун пореза на непокретност”, истакла је Стаменић.

Пројекат је озваничен у јуну ове године потписивањем споразума о имплементацији између Општине Србац и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) РС а активности на теренском попису непокретности биће реализоване у сарадњи са РУГИПП-ом и у Лакташима и Градишци.