Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Кластер “ГЛС” организовао посјету србачког вртића плантажи боровнице у Старом Мартинцу

Кластер “ГЛС” организовао посјету србачког вртића плантажи боровнице у Старом Мартинцу

У склопу кампање „Бирам боровницу домаћу и свјежу“, коју проводи Пољопривредни кластер “ГЛС“, данас је група од 15 малишана старије вртићке групе из Српца са васпитачицама посјетила плантажу боровнице Бојана и Санеле Видовић у Старом Мартинцу гдје је одржана радионица “Здрави залогаји“.

Радионицу је одржала магистар воћарства Бојана Петровић са циљем да приближи дјеци домаће произвођаче и нашу домаћу кухињу,

Након обиласка воћњака, дружење је завршено игром, пјесмом и прављењем палачинки са боровницама.

Директорица вртића Богдана Михољчић каже да их је ова активност веома обрадовала.

„Јако нам је било лијепо и захваљујемо се домаћинима што су нас лијепо дочекали и угостили. Наша сарадња са кластером “ГЛС“ се одвијала кроз ову и друге дивне радионице за предшколски узраст“, рекла је Михољчић.

Додаје да се на овај начин дјеца едукују о здравој исхрани и здравом начину вођења живота што је веома битно у овом узрасту.

“Боравак у природи им је био јако интересантан. Видјели су плантажу, брали боровнице, упознали се када је боровница зрела и на крају пробали палачинке са овом здравом воћком“, рекла је Михољчић.

Породица Видовић је највећи произвођач боровнице у општини Србац. Узгајају боровницу у Старом Мартинцу на површини од пет дунума а на идеју да угосте најмлађе суграђане дошао је Пољопривредни кластер “ГЛС“ који се бави промоцијом боровнице у Градишци, Лакташима и Српцу.

Бојана Петровић, руководилац радионица “Здрави залогаји“ каже да је циљ био да дјеца сама дођу на лице мјеста, виде како расте боровница и на који начин долази до наше трпезе.

„Један од циљева радионице је промоција наших произвођача и овдје је предивно, дјеца уживају и мислим да је ово прави начин да се упознају са пољопривредном производњом и осјете како све то функционише. На крају обиласка плантаже смо убрали боровнице од којих смо правили здраве залогаје. Дјеца су активно учествовала у припреми као што су били активни у берби боровнице”, казала је Петровић.

Захвална кластеру “ГЛС“ и вртићу била је Санела Видовић која са супругом Бојаном и дјецом Страхињом, Вељком и Ђурђом борави свакодневно на плантажу у Старом Мартинцу.

„Самопромоција здраве хране, дружење на отвореном и игра је био наш циљ. Веома смо радосни што су нам дошли у госте и упознали се са боровницом као воћком, сами је брали, дружили се и уживали уз палачинке али и нешто ново видјели и научили”, рекла је Видовић.