Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Историјски час за основце о страдању на Возући

Историјски час за основце о страдању на Возући

У оквиру обиљежавања Дана сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту, данас су у Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Српцу одржани историјски часови за ученике деветих разреда.

Ученици су упознати са чињеницама о страдању наших суграђана у Одбрамбено-отаџбинском рату, а о ратним дешавањима говорили су доктор Милан Павловић, који је био начелник Санитетске службе у Првој србачкој лакој пјешадијској бригади, потпуковник Војске Републике Српске и борац прве категорије Вићо Kовачевић, командант Другог пјешадијског батаљона србачке бригаде Зоран Ђукић и предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан, који је ратни војни инвалид.

Вићо Kовачевић је истакао да је задовољан што су ученици напокон добили прилику да из прве руке сазнају детаље о једном од најкрвавијих ратних дешавања у којима су наши суграђани дали животе за одбрану Републике Српске.

“Задовољан сам што је иницијатива да се млађим нараштајима говори о овим важним историјским чињеницама, напокон уродила плодом. Имали смо прилику да у школским уџбеницима из историје видимо да је ова тема недовољно обрађена, тако да су ђаци чули истину о ономе што се на Возући дешавало, јер су им о њима говорили свједоци и учесници рата”, рекао је Kовачевић.

Предсједник Борачке организације општине Србац, Горан Плотан, каже да је веома важно да млађе генерације сазнају праву истину о протеклом рату, јер се често појављују нетачне и оскрнављене информације.

Плотан је истакао да је потребно дјецу учити о томе ко су, да воле своје писмо и језик,. поштују свој народ и цијене све оне који су дали животе како бисмо данас живјели у миру на својим огњиштима.

Kао веома важан дио историјског часа је истакао да дјеца и одрасли не треба никога да мрзе јер мржња не доноси ништа добро. Како каже, потребно је да воле и поштују свој народ и Републику Српску.

“Борачка организација се одавно залагала за реализацију идеје о одржавању оваквих часова на којима ученици о Одбрамбено-отаџбинском рату сазнају од директних учесника, који ће им објаснити шта је рат, како је почео и које је посљедице имао. Ово је прва година да смо почели са овим предавањима и надам се да ћемо наставити и наредних година, не само поводом овог, већ и других значајних датума, јер дјеца која су рођена у послијератном периоду треба да знају историју свог народа”, рекао је Плотан.

Он истиче да ученици треба да буду свјесни значаја истине и чувања успомене на оне који су живот дали за слободу свог народа.

“Дјецу не учимо никаквој мржњи, већ да воле и поштују своје. Само тако ће моћи да поштују и туђе. Најважније је да одрасту у поштене, добре и честите људе, али и да знају о прошлости како би на правом путу градили будућност”, истакао је Плотан.

Доктор Милан Павловић је говорио о стању на ратишту, улози љекара и санитета и ономе кроз шта су борци пролазили, а због узраста дјеце није износио детаље о мукама и стању рањених и погинулих и о свему ономе са чим се као ратни љекар сусретао.

Бивши командант Зоран Ђукић је дјеци говорио како су се водиле борбе и на којим ратиштима, објашњавајући улогу и значај војске.

Осим у србачкој, предавања ће бити одржана и у другим основним школама наше општине, као и Центру средњих школа “Петар Kочић”.