Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Измјене цјеновника омогућавају нормалан рад србачком Комуналцу

Измјене цјеновника омогућавају нормалан рад србачком Комуналцу

Одборници Скупштине општине Србац на 18. редовној сједници већином гласова дали су сагласност Kомуналном предузећу “Kомуналац“ Србац за измјену цијена збрињавања отпада из стамбених и пословних простора.

Према новом цјеновнику, власници станова и кућа плаћаће 20 одсто а пословни простори 25 одсто већу цијену одвоза отпада, односно од 12 до 16,80 КМ колики ће бити износ рачуна, у зависности од градске и руралне зоне, а уведена је и нова ставка, социјалне категорије, које ће плаћати најнижу цијену у износу од 10 KМ и примјењиваће се на физичка лица која су социјално угрожена, према списку Центра за социјални рад.

Вршилац дужности директора Kомуналца, Бошко Ђакић, рекао је на сједници скупштине да приход остварен наплатом, по постојећем цјеновнику, не може покрити трошкове пословања јер је у посљедње двије године дошло до енормног повећања цијена енергената и репроматеријала, а такође и личних примања запослених.

„Имамо 1900 корисника, физичких и правних лица, и наш цјеновник датира из 2012. године. Од тада није долазило до поскупљења наших услуга јер је Kомуналац црпио резерве разним уштедама. Само у посљедње двије године дошло је до поскупљења горива за око 95 одсто и мазива 100 одсто. Исто тако, ове године сав прикупљен отпад се депоновао у Рамиће, умјесто на локалну депонију, што је изазвало додатне трошкове транспорта, а који на мјесечном нивоу, само у гориву и мазиву, износе око двије хиљаде KМ“, рекао је Ђакић.

Он додаје да је дошло и до повећања личних примања запослених, будући да је загарантована плата, односно наjнижа цијена рада, само у 2021. години износила 520 KМ а данас је 650 KМ, што је повећање од 25 одсто.

„Од 2012. године до данас, бруто плате запослених су повећане за 43 одсто. Напомињем да трошкови личних примања запослених, у укупним трошковима, учествују са 60 одсто и са овом цијеном рада смо испод републичког просјека“. истакао је Ђакић.

Према његовим ријечима, досадашњи трошкови прикупљања и депоновања отпада су већи од остварених прихода, а локална заједница није у могућности да субвенционише трошкове прикупљања комуналног отпада. Истовремено су исцрпљене све могућности наплате заосталих старих потраживања, тако да у Kомуналцу не постоје финансијске резерве.

„И локалне заједнице у окружењу, попут Лакташа, Градишке и Прњавора су извршиле повећање цијене својих услуга од 20 до 30 одсто иако су у повољнијем положају од нас јер су далеко урбаније средине и имају мање трошкове превоза приликом прикупљања отпада. Наш проблем у Српцу је што имамо врло мали број корисника а домаћинства су разуђена“, рекао је Ђакић.

Он додаје да се цијена одвоза смећа разликује јер је у руралној средини јефтинија а отпад се из села одвози по захтјеву, односно по пријави, и како каже, до сада није било притужби грађана.

„Тренутно не постоји могућност да се једном седмично одвози отпад из руралних средина јер имамо само два камиона и једног квалификованог од укупно три шофера, који може возити отпад на регионалну депонију, док остали шофери могу углавном возити по Српцу. Такође имамо проблем одвоза кабастог отпада из руралних средина а има доста таквих захтјева грађана“, рекао је Ђакић.

Kако каже, захтјеви Kомуналца за дизањем цијена су били још већи, али је постигнут договор са Општинском управом да власницима станова и кућа не буде повећан износ за више од 20 одсто.

“Овим повећањем, уз додатне уштеде и повећање ефикасности рада, побољшали бисмо приходовну страну која би била довољна да покрије реалне трошкове пословања и покушали повећати личне дохотке радницима који раде на прикупљању и одвозу отпада јер у оваквом тренутку тешко долазимо до радне снаге која је спремна да ради за минималну плату, а потребно је град и руралне средине одржавати чистим”, истакао је Ђакић.

Одборницу Данијелу Божић Новковић занимало је постоји ли могућност да се рационализује број од укупно 26 запослених, који би се усмјерили на рад у реални сектор, како би се оствариле додатне уштеде.

Одборник Желимир Урић је рекао да је цијена одвоза смећа тренутно превелика за оне крајеве у којима се смеће вози два пута мјесечно, док је одборник Јордан Kуваља рекао да је цијена повећања оправдана јер ће се тиме стабилизовати рад предузећа, омогућити боља примања запослених и повећати ефикасност рада.

У дискусији је учествовао и одборник Бранко Граховац који је рекао да ће повећање цијене одвоза отпада за власнике кућа и станова износити у просјеку максимално од 2 до 2,80 KМ.

“Овим минималним повећањем имаћемо чист град и што је најважније, растеретићемо социјалне категорије које су до сада плаћале пуну цијену одвоза отпада а сада ће им бити смањена. Треба снажније подржати рад Kомуналца у наредном периоду и омогућити им да се могу кредитно задужити и обезбиједити средства за набавку још једног камиона и запошљавања нових радника”, рекао је Граховац.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да су расходи одвоза смећа које се депонује у Рамиће порасли и да је Скупштина општине дала сагласност за изградњу и рад претоварне станице у Повеличу под условом да се комплетно смеће одвози на регионалну депонију.

“Повећана количина смећа изискује повећане трошкове радне снаге и уз исти број оних који тренутно раде долазимо у дисбаланс и проблем функционисања предузећа. Ово минимално повећање цијене одвоза је потребно да се одржи текућа ликвидност и предузећу обезбиједи гориво за камионе, јер ћемо у супротном имати више дивљих депонија, нечистоће и заразу”, рекао је Гужвић.

Он је изразио увјерење да се може повећати број корисника који требају плаћати одвоз смећа.

“Сматрам да је мали број људи који плаћају ову обавезу, нарочито у селима и удаљеним мјестима којима се сигурно одвезе више смећа него што им се то наплати јер смо свједоци да појединци довозе отпад у контејнере у граду а Kомуналац за то треба платити обавезе одвоза на депонију”, рекао је Гужвић.

Додаје да је урађена стратегија управљања комуналним отпадом и да рад Kомуналца у наредном периоду треба усмјерити на одредбе које су донесене у овом документу, а које дефинишу које су то инвестиције које ће довести до веће продуктивности и развоја предузећа.

Одборници су током сједнице усвојили Локални план управљања отпадом за општину Србац за период од 2022. до 2027. године о чему је говорила одборница Данијела Божић Новковић која је рекла да се ради о квалитетном документу који је одрађен на стручан и професионалан начин, те изразила жељу да ће већина ствари бити реализована у наредном петогодишњем периоду.

Овим документом, између осталог, предвиђа се набавка нове опреме и возила за потребе Kомуналца, изградња рециклажног центра, санација дивље депоније и слично, уз сталну едукацију грађана о потреби повећања еколошке свијести.

На сједници је једногласно усвојен и програм комуналног уређења мјеста Српца за 2023. годину.

Такође је усвојена одлука од додјели подстицаја за пољопривредну производњу о чему можете више прочитати ОВДЈЕ, усвојени су и најважнији буџетски документи о чему можете прочитати ОВДЈЕ а дошло је и до одређених промјена у скупштинском сазиву о чему можете прочитати ОВДЈЕ.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.