Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Изложбом 51 умјетничког дјела завршен 39. сазив бардачке колоније

Изложбом 51 умјетничког дјела завршен 39. сазив бардачке колоније

Завршном изложбом 51 умјетничког дјела које је насликало 18 сликара из осам земаља, синоћ је затворен 39. сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац 2022“.

У прекрасном амбијенту испред Дома културе „Угљеша Kојадиновић“ у Српцу, бројни посјетиоци могли су уживати у умјетнинама насликаним различитим техникама, од уља на платну, акварела и других, а највриједнија дјела, по избору Умјетничког савјета колоније, биће уврштена у фундус који тренутно броји 672 слике.

Директор Центра за културу и спорт, Радован Митраковић, рекао је да је на најљепши начин затворен овогодишњи сазив који се одржавао под слоганом „Спас планете – Оаза Србац“ јер је након дужег времена бардачка колонија добила интернационални карактер са реномираним умјетницима из цијелог свијета.

„Kада сам започео овај пројекат у јануару нисам вјеровао да ћемо заиста окупити у Српцу и Бардачи оволики број сликара из различитих дијелова планете, али функционисали смо сви у нашој установи као породица и неуморним радом успјели да их доведемо и будемо добри домаћини. Током свих девет дана сликари су радили сложно, у пријатељској атмосфери и резултат тога су ова дивна дјела“, рекао је Митраковић.

Он је сликарки Јелени Вушуровић из Цетиња на поклон уручио дрвену скулптуру бика у пуној храстовини у знак захвалности за њен дугогодишњи ангажман на бардачкој колонији и рад са младим талентима. Овај поклон имао је симболику јер се бик издваја на радовима које слика, као основни мотив њеног стваралаштва. Скулптуру је израдио србачки мајстор Васо Барашин а материјал је обезбиједила фирма „Тексопром“ из Српца.

„Веома сам затечена овим поклоном, али и пажњом коју сам добила свих ових дана. Много волим Србац и Бардачу и долазићу кад год будем у прилици јер сам овдје стекла доста пријатеља и упознала велики број дивних људи“, рекла је Вушуровић.

Учесници овогодишње колоније били су још и Kонстантин Тодорашко из Русије, Сатар Нама из Белгије, Самах Самаха из Јордана, Мерјем Чавга Акаја из Турске, Томас Сестан и Здравко Мирчета из Шведске, Јелена Вушуровић из Црне Горе, Паша Гицић из Србије и Алекса Видаковић, Миле Средојевић, Милован Чикић, Ренато Ракић, Михајло Николић, Марин Милутиновић, Борис Еремић, Тамара Цвијановић и Младен Стајчић из Републике Српске.

Предсједник Умјетничког савјета колоније био је србачки сликар Рајко Петковић, који живи и ствара у Новом Саду.

Због сложених иностраних процедура, на колонију није могла стићи сликарка Рагад Џабер из Ирака али је послала у Бардачу своја два умјетничка дјела.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да оволики број слика свједочи да су умјетници итекако имали инспирације и надахнућа.

„Ови радови ће обогатити наш фундус и представљати вриједно културно наслијеђе србачке општине. Идуће године ћемо одржати јубиларни четрдесети сазив и потрудићемо се да буде још репрезентативнији, уз значајан број домаћих и иностраних умјетника“, рекао је Драгосављевић.

Предсједница Управног одбора Центра за културу и спорт, Бранка Санчанин, обрадовала је сликаре посебним поклоном у виду монографије о глумцу Угљеши Kојадиновићу, коју је писала четири године и која је недавно изашла из штампе и промовисана у Српцу и Јајцу.

Бардачка колонија, која се одржава непрекидно од 1984. године, окупила је и 16 младих сликарских талената чији радови су такође изложени на завршној изложби.

Посјетиоци су синоћ имали прилику да уживају и у наступу виолинисткиње Наталије Тодоровић и клавиристе Владе Данића из Бањалуке.

Организатор колоније је био Центар за културу и спорт Србац, покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и Општина Србац а подршку у организацији пружило је и преко двадесетак привредних субјеката и појединаца из Српца и Градишке.