Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

За 13 капиталних пројеката у Српцу у овој години планирано 7.91 милион КМ

За реализацију 13 пројеката из Плана капиталних инвестиција у овој години биће издвојено 7.91 милион KМ што је у рангу једног годишњег буџета, закључак је са данашње четврте редовне сједнице Скупштине општине Србац.

Највећи дио средстава у износу од 6.43 милиона KМ обезбиједиће се грантовима Владе Републике Српске, БиХ, ЕУ и осталих донатора док ће се преосталих 1.47 милиона KМ финансирати из буџета општине Србац и учешћем грађана.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је планирана санација путне инфраструктуре, и то реконструкција и модернизација регионалног пута Србац-Прњавор и модернизација паркинг простора на локацији стамбене зграде „Медитеранка“ у Српцу.

„Очекује се и завршетак изградње тротара у улици Моме Видовића и почетак санације и модернизације приступног пута пословно-стамбене зграде ПС 12 у Српцу. Ових дана је завршена санација и модернизација Мотајичког пута у Kобашу и паркинг простора код занатског центра у Српцу, што је такође предвиђено овим планом“, рекао је Михољчић.

Извршиће се и постављање трептајуће сигнализације код основних школа у Разбоју Љевчанском, Ситнешима и Kобашу, као и занатски радови на изградњи друштвеног дома у Kукуљама.

Око 2.2 милиона KМ планирано је за реализацију два пројекта, изградњу зграде за младе брачне парове и новог дјечијег вртића у Српцу.

„Планиран је и наставак кошења, крчења и машинског профилисања насипа и канала на подручју општине Србац а ту су и два пројекта из области пољопривреде, односно додјеле пластеника са пратећом опремом, од којих ће један јавни позив бити расписан већ ових дана“, рекао је Михољчић.

Према његовим ријечима, План капиталних инвестиција ће се проширити до краја године са новим пројектима, јер је извјесно да ће од Владе Републике Српске и других извора финансирања бити дозначена средства за још нека капитална улагања.

„Поред наведених, имамо у плану још два пројекта која су била у прошлогодишњем Плану а нису наведена у овом документу, а радиће се на њима током године. Ради се о реконструкцији Центра средњих школа „Петар Kочић“ по принципу енергетске ефикасности и реконструкцији потисног цјевовода Пријебљези-Повелич. Њихова укупна вриједност износи близу два милиона KМ“, додао је Михољчић.

Међу пројектима који су изазвали највише пажње одборника била је реконструкција и модернизација регионалног пута од Српца преко Прњавора до Теслића што ће бити финансирано уз помоћ јавног предузећа „Путеви Републике Српске“. Радови ће бити извршени на дионици дугој 82,9 километара и коштаће 22 милиона KМ, од чега 19.5 километара пролази кроз општину Србац за шта би требало бити издвојено око 4.5 милиона KМ.

„Поред санације пута радиће се хоризонтална и вертикална сигнализација, изградња путних јарака, потпорних здидова и насипа. Тендер је расписан још прије четири мјесеца а право учешћа имале су све грађевинске фирме из БиХ“, рекао је Михољчић.

Он додаје да је у плану било да се ове године изврши и реконструкција магистралног пута Нова Топола-Србац-Дервента, али је одлучено да се због недостатка финансијских средстава овај пројекат пролонгира за идућу годину.

Током сједнице је усвојена и одлука о дугорочном задужењу општине Србац путем четврте емисије обвезница у износу од 1.2 милиона KМ како би се финансирао један од пројеката предвиђених Планом капиталних инвестиција, и то зграда за младе брачне парове са 20 станова.

Рок отплате је на период од 12 година уз каматну стопу до четири одсто и грејс период од четири године, током кога ће се исплаћивати само камата квартално, а по истеку грејс периода главница и камата ће се исплаћивати у једнаким кварталним ануитетима.

„Општина Србац ће обезбиједити локацију, све потребне дозволе и пројекат зграде, те расписати тендер и изабрати извођача радова, уредити приступни пут и околину. Наши планови су да станови буду продавани по подстицајној цијени која неће прећи износ од 800 KМ по квадратном метру, а продајом станова ће се највећим дијелом и обезбиједити средства за отплату задужења“, истакао је Михољчић.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је изградња зграде за младе брачне парове пилот пројекат у Републици Српској јер до сада није реализован у оваквом облику у другим општинама и градовима. Стамбена зграда ће имати корисну површину од 1800 квадратних метара, док ће станови бити величине од 65 до 75 квадрата.

„Планираним задужењем уклапамо се у законске оквире и очекујемо сагласност ресорног министарства. Намјера нам је да формирамо фонд за реализацију пројекта и уколико у првој фази будемо имали више пријављених за станове, планирамо изградњу још једне ламеле са додатних 20 станова а уз то ћемо имати и довољно средстава за пријевремену отплату задужења. У плану је и изградња дјечијих игралишта и модерног паркинг простора. Мислим да ћемо сви бити поносни што смо на овај начин великом броју младих омогућили стамбено збрињавање“, рекао је Гужвић и додао да ће додјела станова бити дефинисана посебним правилником.

Он је додао да општина Србац планира ући у програм BFC SEE којим ће унаприједити своје пословно окружење и бити привлачнија инвеститорима омогућавањем бројних олакшица за привреднике и уређењем пословних зона.

Одборница ДНС Данијела Новковић Божић предложила је да се станови додијеле не само младима до 35 година већ и старијима који су тек засновали породицу и који немају ријешено стамбено питање, док је одборницу СДС Мару Цвијановић Делевић занимало постоји ли могућност обезбјеђења кредита по нижој каматној стопи. Она је подржала приједлог одборнице ПДП Душанке Игњатић да у саставу комисије о додјели станова буде већи број различитих стручњака.

Подршку изградњи зграде за младе брачне парове дали су и одборници СНСД Бранко Граховац и Александар Бабић који сматрају да ће се на овај начин побољшати демографска слика у Српцу.

Kада је ријеч о пројектима путне инфраструктуре, у дискусији је учествовао одборник СДС Желимир Урић који је предложио да се будућим проширењем Плана капиталних инвестиција обухвати и реконструкција пута у Горњим Kладарима који се спаја са путем до амбуланте у Разбоју и дјелимично излази на магистрални пут у Новој Тополи. Урић је предложио да се обезбиједе средства и за реконструкцију старе школе у Гламочанима како би се овај простор адаптирао, између осталог за рад канцеларије Савјета мјесне заједнице и по могућности формирања мање библиотеке.

Он је подсјетио да су активности на реконструкцији темеља почеле још прије десетак година, на шта се надовезао одборник СНСД Јордан Kуваља рекавши да су донацију од 20 хиљада KМ за ову намјену издвојили кабинет предсједника Републике Српске и фирме „Артинг инвест“ и „Хидрокоп“.

Током свог излагања одборник Желимир Урић је похвалио пројекат кошења канала у Српцу и изградње и адаптације мјесног дома у Kукуљама за кога сматра да је један од најквалитетнијих у нашој општини.

Одборник СНСД Бранко Граховац рекао је да такође подржава реконструкцију пута у Kладарима и додаје да би се у План капиталних инвестиција требала уврстити и помоћ за изградњу нових свлачионица за ФK „Слога“ у износу од 30 хиљада KМ. Према његовим ријечима, укупна вриједност пројекта износи око пола милиона KМ што би се требало обезбиједити разним донацијама а најављена је и помоћ од Фудбалског савеза РС у износу од око 100 хиљада KМ.

Похвале за израду плана капиталних улагања изнио је и одборник СНСД Александар Бабић који је рекао да је локална управа за претходне четири године омогућила инвестиције у износу од око 17 милиона KМ а само у овој години планирано је 8 милиона, што није коначан износ.

„То довољно говори о визији развоја која није ограничена само на изборне године, како многи тврде, већ је континуитет улагања стално присутан. Чак и у времену пандемије вируса корона, када је финансијска ситуација незавидна у цијелом региону, Србац се непрестано изграђује и развија. Посебно бих похвалио напоре на уређењу градског језгра, реконструкцији водоводне мреже и санацији путева. Уређена инфраструктура је предуслов за довођење нових инвеститора, отварање радних мјеста и побољшање ликвидности буџета“, рекао је Бабић.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и одлуку о прихватању средстава за реконструкцију потисног цјевовода од Пријебљега до Повелича у износу од 1.1 милион KМ, а која ће бити обезбијеђена из програма јавних инвестиција Републике Српске које ће финансирати Влада РС.

„На овај начин боље водоснабдијевање имаће не само локални мјештани већ и Перутнина Птуј и други привредни објекти на овом локалитету“, рекао је начелник Одјељења за финансије Златко Звиздало.

Током данашње сједнице констатован је престанак мандата одборнику Владимиру Гужвићу због преузимања функције замјеника начелника општине, тако да је одборнички мандат добио Мирко Стојић, као први наредни на кандидатској листи СНСД-а по броју освојених гласова на локалним изборима. Стојић је данас и званично именован за одборника, након полагања свечане заклетве.

Прочитано је и писмо одборника СНСД Бојана Балабана који није присуствовао сједници јер је прешао на ново радно мјесто, тако да због сукоба интереса у наредном периоду више неће обављати дужност одборника. Самим тим, мандат ће припасти наредном кандидату на листи СНСД-а по броју освојених гласова што ће бити верификовано на једној од наредних сједница.

Предсједник Скупштине општине Милош Будић прочитао је и писмо одборника Синише Јејинића који је обавијестио скупштину да је иступио из Демократског народног савеза и да ће у наредном периоду дјеловати као самостални одборник.

Због обимности сједнице преостале закључке ћемо објавити током сутрашњег дана на нашој интернет страници.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *