Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Засједала Скупштина у новом сазиву, формирана законодавна и извршна власт

На данашњој првој конститутивној сједници Скупштине општине Србац формиран је нови сазив који ће дјеловати у наредном четворогодишњем мандату а кога ће чинити скупштинска већина од 12 одборника СНСД, три одборника Уједињене Српске и један одборник НДП, док ће у опозицији бити по три одборника ДНС, ПДП и СДС.

Након полагања и потписивања свечане заклетве од стране одборника и начелника општине Млађана Драгосављевића који је освојио други мандат, изабрано је скупштинско руководство и формирана извршна власт.

На тајном гласању, за предсједника Скупштине општине, на приједлог СНСД-а, НДП-а и УС-а, изабран је Милош Будић из Уједињене Српске чије именовање је подржало 17 одборника, док је његов противкандидат Мићо Малбашић из ПДП-а, предложен од стране ПДП-а, ДНС-а и СДС-а, добио осам гласова.

Нови потпредсједник Скупштине општине Србац је Славица Дабић из СНСД-а која је на тајном гласању добила 16 гласова, док је њен противкандидат Данијела Божић Новковић из ДНС-а добила девет гласова.

За новог замјеника начелника општине изабран је Владимир Гужвић из СНСД-а који је добио подршку 16 одборника, док је петоро било против а четири листића су била неважећа.

На скупштини је за вршиоца дужности секретара Скупштине општине именована Слађана Шкрбић, за коју је гласало 15 одборника док је девет било уздржано. На приједлог начелника општине Млађана Драгосављевића, за вршиоца дужности начелника Одјељења за општу управу именован је Душко Митрић, за в.д. начелника Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић, за в.д. начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић, за в.д. начелника Одјељења за финансије Златко Звиздало а за в.д. начелника Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић, које је такође подржало 15 одборника док је девет било уздржано.

До избора новог скупштинског руководства, сједницу су водили најстарији одборник Славица Дабић и најмлађи одборници Александар Бабић и Желимир Урић, а почетак засједања озваничио је предсједник из претходног сазива, Мирко Стојић.

Данас је именована и Kомисија за избор и именовања коју ће чинити: предсједник комисије Славица Дабић, потпредсједник Јордан Kуваља и чланови комисије Милош Будић, Саша Шарић и Добрила Микић, чији састав је предложио Kлуб одборника СНСД и НДП и клуб одборника Уједињене Српске.

На скупштини је било доста расправе везано за ову тачку јер се у припреми конститутивне сједнице одборнички клубови нису могли усагласити око састава ове комисије. Одборници из опозиције су због неприхватања њиховог приједлога, да се међу петочланом комисијом нађу барем два њихова члана, Мићо Малбашић и Желимир Урић, одлучили да се повуку из свих других скупштинских комисија, одбора и савјета, јер су сматрали да састав наведене комисије није у складу са њиховом страначком заступљеношћу у локалном парламенту.

Став одборничких клубова из позиције је био да у овој комисији има мјеста за једног члана из опозиције, јер су сматрали да ће чланови ПДП-а, ДНС-а и СДС-а бити сасвим адекватно заступљени у другим комисијама, одборима и савјетима, и то чак у већем броју него што им припада по страначкој заступљености.

Међутим, овакво мишљење нису прихватили одборници из опозиције који су из тог разлога одлучили да се повуку из наведене комисије и свих других радних тијела и препусте клубовима одборника СНСД и НДП и Уједињене Српске да их самостално формирају. Самим тим је дошло до повлачења са дневног реда првобитног приједлога преосталих 15 скупштинских комисија, одбора и савјета како би се утврдио нови приједлог и припремио за наредну сједницу.

У првом дијелу сједнице одборници су се усагласили око листе одборника који ће у наредном четворогодишњем периоду учествовати у закључивању брака.

У наставку засједања, које је било рекордно и трајало пуних девет часова, расправљало се и о најважнијим буџетским документима, основама економске политике за идућу годину, одлуци о стипендирању студената, одлуци о одобравању исплате новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде и других значајних одлука којима ће се омогућити финансирање развојних пројеката.

Рад скупштине био је подијељен у двије посебне сједнице. На конститутивној сједници су се ребаланс буџета за прошлу и буџет за идућу годину нашли у форми нацрта, док су се након обимне расправе и предложених амандмана, на другој сједници ови документи нашли у форми приједлога.

О наведеним закључцима, због дужине трајања сједнице, информисаћемо вас наредних дана на нашој интернет страници.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *