Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Двије нове иконе украсиле црквену салу у Kоровима

Двије нове иконе украсиле црквену салу у Kоровима

Након што су за божићне празнике поставили икону Свете Тројице у црквену салу у Kоровима, вјерници из ове мјесне заједнице су израдили још двије иконе, Богородице и Исуса Христа, које су уз благослов свештеника Славише Топића постављене на зидове сале на највећи хришћански празник, Васкрс.

Један од иницијатора ове активности, Горан Васић, каже да је још у октобру прошле године група мјештана дошла на идеју да у централну просторију постави икону Свете Тројице, у част празника који се обиљежава као крсна слава села, а након што су прикупили средства и овај посао успјешно завршили, кренуле су припреме за израду још двије иконе.

“Kонтактирали смо мајстора Радована Малешевића који се бави сликањем икона а у свему смо имали благослов нашег свештеника. Нове двије иконе, на којима су осликани Богородица и Исус Христ, преноћиле су уочи Васкрса у цркви у Kобашу, а освештане су на васкршњи уранак. Након јутарње молитве и доручка у породичним домаћинствима, окупили смо се поново у цркви, изнијели иконе и одвезли их коњском запрегом коју је организовао Зоран Јосиповић, а у пратњи је била колона од десетак аута”, рекао је Васић.

Главни носиоци и финансијери свих активности били су мјештани Горњих и Доњих Kорова.

„Још од прошле акције прикупљао сам прилоге и руководио активностима уз помоћ Борка Јосиповића, Милоша Јосиповића, Бранка Девића, Спасе Јосиповић и Боре Васића. У плану нам је да до прославе сеоске славе помогнемо да се у цркви у Kоровима уради камени под, лустер и уреде околне стазе, за шта су средства већ обезбијеђена“, рекао је Васић.

Црквена сала код православног храма у Kоровима изграђена је прије неколико година и користи се за разне догађаје, попут сахрана, обиљежавања сеоске славе или других догађаја везаних за црквени живот села.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish