Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Двије и по деценије рада организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила

Двије и по деценије рада организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила

У Српцу је данас обиљежена 25. годишњица од формирања Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац.

Делегације су прво положиле цвијеће на спомен костурници на градском гробљу у Српцу, а затим и у Спомен соби гдје је одржан парастос кога је служио протонамјесник Александар Kустурић.

У свом обраћању, предсједник организације, Драгутин Станојевић, подсјетио је на њихов почетак рада у Српцу, када су на челу организације били Драго Тутњевић и Вељко Лазић, а затим представио приоритете у даљем раду.

“Први задатак организације био је да направи социјалну карту породица погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске са подручја општине Србац, а након тога су се рјешавали бројни проблеми тражења несталих лица, стамбено збрињавање породица погинулих и несталих бораца и запошљавање дјеце погинулих бораца. Радићемо на свим питањима које су од важности за ову категорију становништва које заступамо. На овај начин показујемо да погинули борци и њихове породице нису заборављени“, рекао је Станојевић.

Годишњици обиљежавања присуствовала је и Исидора Граорац, нови предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила .

“Општинска организација у Српцу је од свог оснивања дио републичке организације. Ово је значајан јубилеј у њиховом раду на помоћи и остваривању права ове категорије становништва. Вјерујем да још увијек нису све ствари ријешене, а ту прије свега мислим на стамбено збрињавање породица погинулих. Требамо у будућности његовати значајне датуме и догађаје из наше историје и пренијети их на покољења која долазе, јер, ако то не урадимо, онда све оне жртве које су наши најмилији поднијели неће бити вриједноване на прави начин”, рекла је Граорац.

Обиљежавању 25. годишњице присуствовали су чланови породица погинулих бораца, делегација Општине Србац на челу са замјеником начелника Владимиром Гужвићем, представник бањалучке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, делегације Борачке организације општине Србац, Удружења ратних војних инвалида и СУБНОР-а Србац.