Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Бициклијада “Србац-Бардача” окупила око 100 учесника

Бициклијада “Србац-Бардача” окупила око 100 учесника

Око стотину рекреативаца из Српца и Градишке успјешно је данас прешло бициклистичку стазу дугу око 50 километара на традиционалној осмој по реду србачкој бициклијади.

Бициклисти су први пут возили дионицу од Српца до Бардаче која је стартовала са градског трга у 9 часова. На путу до коначног циља прво су се провозали два круга по градским улицама, а затим прошли кроз Повелич, Црнају, Пријебљеге, Разбој, Мали Разбој и Гламочане до спортско-рекреационог центра Бардача.

Код ресторана Динамик у Повеличу направљена је прва пауза гдје је освјежење за бициклисте припремио домаћин Душко Добрњац, а на другој паузи у Малом Разбоју дочекали су их локални мјештани, на челу са Јорданом Куваљом, који су их обрадовали пићем и закуском у друштвеном дому.

У пратњи патрола Полицијске станице, дежурне екипе Дома здравља и механичарске екипе, бициклисти су нешто прије 12 часова стигли у Бардачу гдје је одржан краћи програм уз додјелу награда од којих је највриједнија била бицикл који је уручен 11-огодишњој Милици Грабић из Српца.

Организатори су одлучили да награде Милицу за ангажованост и труд током данашње вожње и њен старији бицикл замијене новим.

“Заиста сам пресрећна и ово нисам очекивала. Први пут сам на бициклијади са другарицом и супер се осјећам. Обожавам возити бицикл и сигурно долазим и сљедеће године”, рекла је Милица, која похађа шести разред ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац.

Уручено је и неколико других награда у виду бициклистичке опреме, које су, између осталих добили шестогодишња Марија Микић, као један од најмлађих учесника и ученик подручне школе из Каоца, Мићо Санчанин.

Главну награду обезбиједио је Драгољуб Поповић, власник фирме “Попекс” а остале награде Туристичка организација општине Србац.

Један од најстаријих учесника је био 78-огодишњи Душан Лепир из Српца који је редован и на другим туристичким манифестацијама, а у слободно вријеме најчешће се бави ловом и планинарењем.

“Дан је био идеалан за овакву врсту рекреације и прешао сам стазу без проблема. Често возим бицикл и имам добру кондицију али сам се и поред тога припремао пет дана возећи по граду. Видјело се да доста младих није у кондицији јер су током вожње брзо посустали. То није добро и требало би чешће да возе бицикл и припремају се за овакве догађаје”, сматра Лепир.

Свим учесницима су у Бардачи уручени сендвичи, воће и вода а на стартном окупљању у Српцу добили су и качкете са обиљежјем манифестације.

Ово је била прва бициклијада која је одржана након паузе од двије године због пандемије вируса корона. Организатори су били Бициклистички клуб Србац и Туристичка организација општине Србац, а покровитељ Општина Србац.

Предсједник Бициклистичког клуба Србац, Остоја Пејаковић, рекао је да су бициклисти успјешно савладали све препреке и безбједно стигли на одредиште.

“Било је заиста изазовно јер је најављивана киша која нас је, на срећу, заобишла. Посебно су на мене утиске оставили наши домаћини у Повеличу и Малом Разбоју који су нас топло дочекали. Било је заиста лијепо и у Бардачи гдје смо се кратко задржали у Коноби Бардача код љубазних власника. Захвалио бих се учесницима који су стигли из цијеле србачке општине. Поред оних који су кренули из Српца, многи су нам се прикључивали током стазе а међу учесницима су били и наши пријатељи из Бициклистичког клуба Градишка”, рекао је Пејаковић.

Директорица Туристичке организације Србац, Радисава Шушчевић, рекла је да је број учесника био мањи у односу на претходне године, због хладнијег времена, али је све на крају протекло по плану.

“Захваљујем се члановима организационог одбора, учесницима и екипама, од којих је једна од најбројнијих била екипа Колектора. Надам се да ће добар одзив бити и на другим манифестацијама, а прва наредна коју припрема Туристичка организација је регата од Кукуља до Српца која се одржава задње недјеље у мјесецу јулу”, рекла је Шушчевић.

Бициклисте су на старту трке у Српцу испратили представници Општинске управе, на челу са замјеником начелника Владимиром Гужвићем и начелником Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марком Михољчићем.

Подршку је пружило и Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” чији волонтери су учествовали у организацији догађаја.