Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Апел Општинског штаба због погоршане епидемиолошке ситуације

Апел Општинског штаба због погоршане епидемиолошке ситуације

Штаб за ванредне ситуације општине Србац упозорава грађане да је у посљедњих неколико дана дошло до наглог погоршања епидемиолошке ситуације у Републици Српској и забрињавајућег раста броја заражених вирусом корона у нашој општини.

У протеклих десетак дана регистровано је око 150 новозаражених у Српцу, путем брзог и PCR теста, што до сада није забиљежено у овако кратком периоду, док је у Републици Српској у посљедња 24 часа било чак 883 обољелих, само путем PCR теста, што је такође рекордан пораст.

На десетине грађана са акутним респираторним тегобама свакодневно се јавља на преглед у здравствене установе у Српцу што представља страховит удар на наш здравствени систем, а сви расположиви капацитети стављени су у функцију одбране од ширења пандемије незапамћених размјера.

Поред старијих, од тежих симптома нису изузети ни млади, као и особе средње животне доби у пуној снази.

Чињеница је да се већина грађана понаша савјесно и одговорно али је евидентно да одређен број и даље занемарује посљедице које са собом носи нови вирус. Лична неодговорност представља највећи проблем и главни је узрок ширења заразе.

Томе доприноси још увијек велики број невакцинисаних особа које доводе у ризик не само грађане који болују од разних хроничних обољења, већ и властито здравље, јер је вакцина најбољи вид превенције.

Апелујемо на грађане да поштују све прописане мјере надлежних институција, обавезно се заштите приликом кретања на јавним мјестима и искористе могућност вакцинације без претходног заказивања која се сваке седмице обавља у хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља Србац.

Такође апелујемо на грађане да имају разумијевања према здравственим радницима који се налазе на првој линији одбране од новог вируса, да поштују њихове процедуре у овој кризној ситуацији, одложе редовне контроле које немају карактер хитноће и избјегну стварање непотребних гужви како би растеретили здравствени сектор .

Савјесним и одговорним понашањем можемо изборити битку са овом пошасти која је захватила цијели свијет и тако сачувати властито здравље и животе својих најмилијих!

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish