Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ансамбл Лијевче добио позиве за гостовање у Русији

На адресу Ансамбла народних игара “Лијевче” из Разбоја Љевчанског стигла су два позива за гостовање у Русији у току ове године.

До контакта је дошло уз посредовање Центра за изучавање руског језика, историје, обичаја и културе чије је сједиште у Српцу.

Директор Центра и Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, рекао је да је први позив стигао из Одјељења за културу и Државног центра за културу града Москве који су позвали ансамбл из Разбоја да крајем маја посјети Москву и учествује на манифестацији “Дани културе ТЕМП”.

Други позив је стигао из Министарства науке и вишег образовања и Тамбовског државног технолошког универзитета који су АНИ “Лијевче” позвали да наступи за Дан града Тамбова који је на распореду 12. јула или да одржи наступ за вријеме одржавања међународног сајма посвећеног празнику Покрова Пресвете Богородице средином октобра.

Предсједник ансамбла Јордан Kуваља каже да је ово за њих велика обавеза, част и задовољство јер добијају прилику да у Русији представљају општину Србац и Лијевче поље. Он је додао да имају у плану позвати своје домаћине у узвратну посјету и наступ у новом дому у Разбоју Љевчанском.

“Извршићемо све припреме и уколико то епидемиолошка ситуација буде дозволила, у Русију бисмо са првим ансамблом требали отпутовати у октобру”, рекао је Kуваља.

Ових дана, након паузе дуге шест мјесеци због епидемиолошке ситуације, ансамбл “Лијевче” поново је почео са пробама и припремама нових кореографија са којима ће се представити публици.