Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Акција упозорења на опасност од петарди

Акција упозорења на опасност од петарди

Министарство унутрашњих послова Републике Српске и ове године спроводи акцију под називом „Петарде нису играчке“ која траје од 15. децембра до 15. јануара.

“Ова средства су изузетно опасна јер у највећем броју случајева доводе до опекотина руку и повреда очију, а најчешће се ради о дубоким повредама у комбинацији са опекотинама које тешко оштећују дијелове тијела, живце и тетиве”, рекао је командир Полицијске станице Србац Синиша Шњегота.

Циљ акције је да се грађани упозоре на опасности и посљедице које могу да се догоде нестручним руковањем пиротехничким средствима као и да се укаже на повреде које могу да проузрокују.

“Обично страдају шаке, прсти и очи. Циљна група је првенствено млађа популација, односно дјеца која мисле да је игра са петардама безопасна за њих али и за друге. Битно је указати им на чињеницу да не постоји безопасна пиротехника и да петарде нису играчке”, рекао је Шњегота и додао да ће сва незаконита употреба пиротехнике и ватреног оружја бити санкционисана у складу са законом.

Из Полицијске станице Србац апелују на све грађане да се придржавају важећих законских одредби у циљу стварања безбједне и угодне атмосфере за прославу празника.

“Позивамо грађане да новогодишње и божићне празнике прославе на миран и достојанствен начин и да не користе пиротехничка средства на мјестима гдје се окупља већи број грађана и у затвореним просторијама. Посебну пажњу скрећемо родитељима да дјецу упознају са могућим посљедицама јер они сносе одговорност за поступке малољетника“, закључио је Шњегота.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish