Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Аеромоделарима потребна финансијска помоћ за одлазак на свјетско првенство

Аеромоделарима потребна финансијска помоћ за одлазак на свјетско првенство

Аеро клубу “Ултра лаког летења”, који окупља заљубљенике у овај спорт из Бањалуке, Лакташа и Српца, потребна је финансијска помоћ како би њихови јуниори отишли на свјетско првенство моделара које се одржава од 25. до 30. јула у Подриму у Бугарској.

Предсједник клуба, Милош Будимчић, каже да укупни трошкови пријаве износе три хиљаде евра, што сами нису у могућности прикупити, па су затражили помоћ пријатеља и донатора како би што прије извршили уплату и избјегли додатне трошкове.

“Након мог именовања прошле године за јуниорског селектора БиХ, жеља ми је била да за мог мандата, након више од 15 година паузе, одведем дјецу која се баве аеромоделарством на свјетско првенство. Ове године имамо мјешовиту екипу од три јуниора из Републике Српске и три јуниора из Федерације БиХ. Међутим, проблем су финансије, којих немамо довољно, а због ранијег одбијања министарстава оба ентитета, овог пута нисмо ништа ни тражили од њих”, каже Будимчић.

До сада су прикупили дио новца тако да је преостало да пронађу још двије хиљаде евра до краја мјесеца.

“Сви наши јуниори су из породица средњег сталежа, тако да нисмо у могућности да скупимо тај новац сами, а задњи рок за уплату без плаћања пенала је 30. април. Замољавамо привредне субјекте који су у могућности да нам помогну, а стигло је и обећање од Ваздухопловног савеза Републике Српске да ће нам уплатити хиљаду KМ”, рекао је Будимчић.

Он каже да су се довијали на разне начине да дођу до средстава, па је чак дошао на идеју да путем једне Фејсбук групе прода такмичарске моделе за слободни лет, такозване “гумењаке”, што му је и успјело.

Током продаје, Будимчићу се јавио анонимни купац који је уплатио новац и рекао му да не жели да преузме моделе, већ само да допринесе акцији.

“Након мање од сат времена јавио се купац који је желио да остане анониман. Обавијестио ме је да новац могу преузети ујутру и да му јавим кад подигнем исти. Сљедећег јутра сам подигао 1166 KМ (700 УСД) и преко Фејсбука јавио купцу. Након пар минута ми је стигла порука да ми моделе опет поклања и да се нада да ћемо успјети прикупити средства. На мој упит да ли се шали, он ми је још једном потврдио да са моделима могу радити шта хоћу”, каже Будимчић.

Он је то искористио како би поново моделе ставио на продају која је била успјешна.

“Овог пута ми се јавио Пољак и брзо смо договорили цијену”, рекао је Будимчић.

Ваздухопловни савез БиХ овластио је Будимчића да прикупља средства донатора, а тим поводом отворен је број жиро рачуна у Унион банци д.д. Сарајево. Они који желе помоћи могу то учинити уплатом средстава на број рачуна: 1020290000020524 или контактирати Милоша Будимчића на број телефона: 065 737 027.

Протеклих година чланови аеро-клуба су остварили значајне резултате у FAI World cup series, гдје сваке године један или више чланова буде међу првих 10 јуниора у свијету.

“Са нашом дјецом годишње узмемо учешће на 8-15 такмичења у Европској Унији и земљама окружења, (потпуно бесплатно и без чланарина). Kруна нашег седамнаестогодишњег рада је била прошла година када је наш јуниор Ана Будимчић остварила најбољи резултат у историји БиХ моделарства, заузевши треће мјесто на свјетској ранг листи крају такмичарске сезоне”, рекао је Будимчић.

Аеро клуб тренутно броји 10 чланова, од чега четири јуниора, два сениора, два пилота ултра лаког авиона и два пилота моторних змајева.