Јавна расправа о буџетским документима и основама економске политике у понедјељак 4. децембра
29. новембар, 2017.
У току опремање нове куће за баку Видосаву из Доњих Срђевића
29. новембар, 2017.

Завршена санација критичних дијелова водотока Повелич и Ина

Ових дана завршени су радови на санацији критичних дијелова водотока Повелич и Ина у србачкој општини за шта су УНДП БиХ и Општина Србац издвојили 64.710 КМ. Ова инвестиција је реализована у оквиру пројекта “Интегрисање климатских промјена у сливу ријеке Врбас” а обухватила је утврђивање 200 метара обале водотока Повелич каменом и насипима, те измуљивање канала у дужини од 1000 метара на водотоку Ина, узводно од моста у Смајинцима.

“УНДП БиХ је ове радове финансирао са 70 одсто а Општина Србац са 30 одсто. Као најповољнији понуђач изабрана је фирма “Циклон дуо” из Српца која је реализовала све активности предвиђене пројектом. Овај пројекат је веома важан јер има за циљ јачање система одбране од поплава како се не би поновила ситуација из 2014. године када су поплаве захватиле око 18 одсто територије општине”, рекао је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Он истиче да је захваљујући овим радовима ризик од поплава сада мањи за 150 становника, девет фирми, те око 230 хектара пољопривредног земљишта у засеоцима Смајинци, Савићи и Шњеготе. 

Водотоци Повелич и Ина у вријеме великих вода угрожавали су домаћинства у Ситнешима, Смајинцима, Дворинама, Повеличу и Инађолу гдје има доста пољопривредних површина, путева и привредних објеката, а за вријеме поплава угрожен је и регионални пут Србац-Прњавор.

 

Comments are closed.