Вртић испратио јесен у духу народних обичаја
14. децембар, 2018.
Србачки писци припремају капитална дјела за идућу годину
16. децембар, 2018.

За лијечење Живка Миљића путем хуманитарног броја прикупљено 23.697 KМ

Секретар Црвеног крста Србац, Љиљана Билановић посјетила је са члановима Kлуба младих Црвеног крста самохрану 36-огодишњу мајку Невену Игњатић која живи као подстанар у Српцу са двоје дјеце, осмогодишњом Kатарином и петогодишњим тешко болесним сином Живком Миљићем.

Том приликом јој је уручена копија уплатнице која потврђује да је на њен жиро рачун уплаћено 23.697 KМ што је прикупљено позивом на хуманитарни број 1432 који је био отворен од 1. до 30. новембра уз одобрење М:тел-а.

Невена Игњатић се половином августа обратила Црвеном крсту у Српцу да јој помогне у набавци аспиратора и новчаних средстава за редовне терапије код физијатра и логопеда јер је дијете поред бројних тегоба остало и без говора.

„Приликом компликованог порода у Општој болници Градишка око врата бебе била је омотана пупчана врпца па је Живко без кисеоника остао седам минута што је узроковало тешке посљедице као што је церебрална парализа, епилепсија и бронхитис. Дијете не може да сједи и држи главу, па је на посебном режиму исхране за шта треба пуно новца јер само за хранљиве капи и кашице дневно треба 20 KМ, а за један лијек из Словеније 85 KМ“, рекла је мајка Невена која преживљава са свега 160 KМ инвалиднине.

Додаје да би била пресретна када би доктори оспособили Живка да може самостално сједити и држати главу јер овако је за њега везана 24 сата.

Секретар Црвеног крста Србац, Љиљана Билановић, каже да се након примљеног апела мајке Невене обратила М:телу који је крајем октобра одобрио хуманитарни број 1432, након чега је Црвени крст замолио више медијских кућа да у ударним терминима емитују овај број а истовремено су укључене друштвене мреже путем интернета.

„Поред М:тела, захвална сам на највећим појединачним донацијама кабинету предсједника Републике Српске, Перутнини Птуј, групи музичара из Прњавора, групи возача из Српца, групи пријатеља из Линца, фирми “Топлинг“ из Прњавора, Рукометном клубу “Младост“ из Бањалуке, KУД-у „Ђердан“ и Школи фолклора из Ћукала а посебно Петру Булајићу који је поклонио апарат за кисеоник“, рекла је Билановић и додаје да се нада да ће бити још хуманитараца који ће пружити помоћ како би Невена свога сина могла одвести у Београд или Загреб на лијечење матичним ћелијама.

Предсједница Kлуба младих Црвеног крста Србац, Дарија Милановић, каже да су она и њене колеге биле дубоко дирнуте пажњом којом мајка Невена обасипа малог Живка. Она истиче да ће се радовати ако прораде неке његове виталне функције као што су говор, покрети главе, руку и ногу.

Мајка Невена најтоплије се захвалила на посјети и примљеној новчаној помоћи, као и плишаним играчкама које су обрадовале Живка и Kатарину.

 

Comments are closed.