Основци креативним радовима украсили србачку библиотеку
4. децембар, 2018.
Обиљежена десета годишњица монашког и богослужбеног живота у манастиру Осовица
4. децембар, 2018.

Уз представу и пјесму обиљежили Међународни дан особа са инвалидитетом

Удружење родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор” обиљежило је у понедјељак 3. децембра Међународни дан особа са инвалидитетом. Тим поводом одиграна је представа под називом “On air” коју су одиграли чланови Аматерске позоришне трупе “Миленијум” из Српца и тако развеселили чланове удружења, као и 15 полазника Удружења дјеце са сметњама у физичком и психичком развоју “Невен” из Прњавора.

Обиљежавању овог значајног датума такође су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић и представници Дјечијег вртића “Наша радост” и Народне библиотеке Србац.

Предсједница удружења Извор, Мира Татић, захвалила се свим гостима на одзиву како би заједнички, на скроман начин, скренули пажњу на ову популацију становништва која пролази кроз многе потешкоће у животу.

“Жељели смо да покажемо да ова дјеца нису само наша брига, већ брига цијеле друштвене заједнице, због чега смо им на овом дружењу дали моралну подршку и нагласили да њихова права треба да се поштују сваког дана у години. Чланови нашег удружења су веома скромни, лако им је удовољити и свака ситница им много значи. Зато се захваљујем свим људима добре воље који нам стално помажу. Данашње окупљање је управо имало за циљ да наши чланови виде да их подржавамо у свему”, рекла је Татић.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, рекао је да локална управа придаје велику пажњу особама са инвалидитетом, а нарочито удружењу Извор којем су за двије године готово удуплана издвајања из општинског буџета за њихов рад.

“Повећали смо грантовска средства Извору са 18 на 35 хиљада KМ, колико је предвиђено нацртом буџета за идућу годину. Такође на себе преузимамо обавезу плаћања режијских трошкова удружења. То све чинимо јер је у протеклом периоду удружење у потпуности оправдало своје постојање и значајно доприноси опоравку и социјализацији особа са инвалидитетом”, рекао је начелник Драгосављевић.

Представник удружења “Невен” из Прњавора, Бошко Бјелонић, рекао је да локална власт у Прњавору такође подржава њихов рад, о чему свједочи и то да управо општина обезбјеђује 90 одсто средстава за рад удружења.

“Недавно смо добили и подршку од фирме “Металекс” која нам је поклонила ново комби возило. Захваљујући томе дошли смо у Србац да заједно са нашим пријатељима обиљежимо овај датум и захваљујем се на позиву и срдачном дочеку”, рекао је Бјелонић.

Извршни директор Невладине организације “Миленијум”, Санела Видовић, рекла је да ова организација има дугогодишњу сарадњу са Извором која се огледала у низу креативних радионица, а у посљедње вријеме су за чланове овог удружења одиграли неколико представа.

“Наша позоришна трупа је недавно у дворишту Извора премијерно извела представу “On air” коју смо одиграли и овог пута. Увијек смо ту за Извор а и они за нас, јер су нам често уступали свој простор за вјежбање”, рекла је Видовић.

Представи је присуствовала и Мирјана Милашиновић са деветогодишњим сином Давидом који има здравствених проблема са једним обликом церебралне парализе.

“Захвална сам на пажњи коју моје дијете има у удружењу Извор и не губим наду да ће једног дана проходати. Често долазе физиотерапеути из Бањалуке који помажу нашим члановима а повремено добијају и пакетиће. Није једноставно нама мајкама, понекад се исплачемо али не пред дјецом. Најбоље би било да се састајемо на неком другом мјесту, али тако је како је. Да нисам оволико психички јака не знам да ли бих све издржала, поготово што сам током рата изгубила једно дијете”, рекла је Милашиновић.

Дружење у Извору наставило се након представе заједничком закуском и пјесмом уз хармонику.

Више фотографија са дружења можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.