Отворен хуманитарни број 1432 за Живка Миљића из Српца
1. новембар, 2018.
Ансамбл Лијевче уписује нове чланове
2. новембар, 2018.

Усвојен шестомјесечни извјештај о извршењу буџета и извјештаји јавних предузећа и установа

Осамнаестој редовној сједници Скупштине општине Србац у четвртак 1. новембра су присуствовала 23 одборника а одсуство су правдали одборници Бранислав Савић и Саша Јовичић.

Након усвајања записника са прошле сједнице приступило се разматрању извјештаја о извршењу буџета општине Србац за период од јануара до јуна ове године.

Одборник СНСД Дражен Стојковић рекао је да је Комисија за буџет и финансије, чији је члан, на сједници одржаној 29. октобра разматрала овај извјештај и дала пуну подршку да се овај документ нађе на сједници.

У образложењу извјештаја, начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић рекао је да су укупно остварена буџетска средства у првих шест мјесеци износила 3.334.674 КМ или 48 одсто од годишњег плана а укупно остварена буџетска потрошња износила је 3.251.558 КМ или 46 одсто од годишњег плана.

Он додаје да највећи буџетски приход представља приход од индиректних пореза и већи је за 144.369 КМ у односу на исти период прошле године. 

“Измирили смо све кредитне обавезе, нисмо имали проблема са исплатом плата а плаћали смо и све заостале накнаде. У првом дијелу године увелико смо остварили све што смо планирали”, истакао је Гужвић.

Он истиче да су инвестиције које су рађене у протеклом периоду углавном финансиране са виших нивоа власти што се неће одразити на општински буџет и додаје да ће у току идућег мјесеца на дневном реду бити ребаланс буџета и план буџета за идућу годину.

Извјештај о извршењу буџета је усвојен већином гласова присутних одборника након чега се прешло на разматрање извјештаја о раду и пословању јавних предузећа и установа. 

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је начелник општине Млађан Драгосављевић својим закључком донио нови образац извјештаја о раду кога су попуњавали директори и који је у значајној мјери поједноставио израду овог документа и ставио суштину на најважније догађаје који су реализовани у првој половини године, умјесто бројних сувишних информација које су га до сада сачињавале.

Без расправе су усвојени извјештаји Радио Српца и Центра за културу и спорт док је дискусије било по питању извјештаја Народне библиотеке гдје се одборница ПДП Душанка Игњатић осврнула на неке ставке из овог документа и дала примједбу да је рад неких секција ове установе слабији у односу на досадашњи период.

Одговор је добила од директора библиотеке Бранка Савановића који је  то оповргао рекавши да се секција Библиобус успјешно одвија, као и рад Дјечијег одјељења, а повећан је и број уписаних чланова којих има 753 што је највећи број уназад неколико година. Он је додао да је повећан и књижни фонд на 29.337 књига.

Након усвајања извјештаја о раду библиотеке у првих шест мјесеци, прешло се на рад Дјечијег вртића “Наша радост”. Том приликом је директорица ове установе, Дијана Миланковић, упознала присутне да је један број родитеља заинтересован за продужење радног времена установе. 

Према њеним ријечима, радно вријеме вртића од 1974. године је од 6.30 до 15.30 часова и додаје да је у досадашњим анкетама мали број родитеља исказао жељу да се продужи радно вријеме, додајући да то повећава и цијену вртића.

“Родитељи тренутно плаћају 120 КМ по дјетету, с тим да су дјеца и родитељи подијељени у неколико категорија, од самохраних родитеља, родитеља са двоје, троје и више дјеце и слично. Доношењем новог правилника о здравој исхрани дјеце наши трошкови су већ повећани, али ми и поред тога нисмо повећали цијену вртића. Сматрамо да би продужетак радног времена неминовно повећао цијену боравка дјеце, јер би се увео још један оброк а у зимском периоду би били повећани трошкови гријања”, рекла је Миланковић.

Она истиче да то не значи да се не жели изаћи у сусрет заинтересованим родитељима, већ да је на најбољи могући начин потребно процијенити да ли би се повећањем цијене значајно оптеретио буџет преко 300 родитеља чија дјеца похађају вртић.

“Мислим да бисмо требали организовати нове анкете о оправданости овог приједлога и са нашим оснивачем, Општином Србац, покушати пронаћи најбоље рјешење”, рекла је Миланковић.

Након усвајања извјештаја Дјечијег вртића и Центра за социјални рад, разматрао се извјештај о раду Дома здравља Србац за протекли полугодишњи период. 

Одборница СДС Бранка Недић-Видовић рекла је да је у извјештају видљиво да се потрошио минималан износ за трошкове образовања запослених и да није било ниједног стипендисте од стране Дома здравља, што би се морало промијенити јер је едукација веома важна, а нарочито подршка младим студентима као будућим кадровима ове установе.

Она се дотакла и потребе да се прецизније наведе у овом документу које су то услуге обављали љекари у овој установи, какве су прегледе обављали и које су активности планиране у наредном периоду.

Одборник СНСД Јордан Куваља рекао је да се не смије догодити, као што је некада раније био случај, да у амбуланти у Разбоју нема љекара одређено вријеме и да би се јавности требао предочити пројекат изградње нове амбуланте који је био актуелан до прије неколико година, како би се видјело да ли и даље постоје услови да се реализује ова инвестиција.

Предсједник Скупштине општине Мирко Стојић у својству директора Дома здравља подсјетио је да су претходне двије године биле финансијски веома тешке јер је смањен уговор са Фондом здравственог осигирања РС, који представља 77% прихода србачке здравствене установе, и додаје да су у овом периоду добили 250 хиљада КМ мање, што по његовим ријечима није мали износ.

“Мој циљ је био да стабилизујем нашу установу и задржим раднике по сваку цијену како нико не би добио отказ. Трудили смо се да едукујемо раднике и имамо чак троје њих на специјализацији. Стипендиста није било јер се нико од студената није пријавио, иако по том питању стојимо на располагању”, рекао је Стојић.

Он је потврдио да је била актуелна прича око изградње нове амбуланте у Разбоју, али да се на томе тренутно стало због неријешених имовинско-правних односа. 

Одборник СДС Драган Лепир, који ради као љекар у србачком Дому здравља, рекао је да се финансијска помоћ за изградњу нове амбуланте у Разбоју, као и унапређења енергетске ефикасности у згради Дома здравља у Српцу, тражила од Владе Азербејџана. Он се слаже да су неријешени имовинско-правни односи били главна кочница у свему томе.

Након усвајања овог извјештаја већином гласова присутних одборника, усвојен је и извјештај Агенције за развој малих и средњих предузећа “Апис” Србац.

Одборница СДС Мара Цвијановић-Делевић тражила је више информација о пројектима које је агенција кандидовала код страних амбасада, на шта је добила одговор директорице Аписа, Вање Шарић, која је рекла да су један пројекат аплицирали код канадске амбасаде. Шарић је истакла да су пружали помоћ свим заинтересованим лицима која су израђивала бизнис планове и кандидовала их Заводу за запошљавање РС.

Одборници су усвојили и извјештаје Туристичке организације општине Србац и Борачке организације општине Србац као и Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац.

Одговарајући на питања одборника, предсједник организације Вељко Лазић рекао је да је њихов главни циљ процесуирање и тражење несталих лица а након тога и стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, измирење нематеријалне штете породицама погинулих и слично. 

“На подручју општине Србац још увијек трагамо за десет бораца несталих на возућком ратишту. У заједничкој гробници на градском гробљу сахрањено је седам неидентификованих бораца. Покушао сам ријешити овај проблем прије неколико година, па чак и измјестио тијела у Бањалуку у договору са тадашњим општинским структурама, јер су услови у гробници у Српцу били веома лоши а тијела су буквално пливала у воду. Све је рађено са циљем да се олакша њихова идентификација али је на крају тражено да се тијела ипак врате у Србац, што је и учињено”, рекао је Лазић.

Он је нагласио да је на инсистирање њихове организације формиран у Српцу Одбор за обиљежавање значајних датума и јубилеја који обиљежава све важније догађаје из протеклих ратова, по чему је Србац једини у Републици Српској који има одбор овакве врсте.

Начелник Одјељења за општу управу, Душко Митрић, рекао је да је у одређеном временском периоду постојала иницијатива да се посмртни остаци неидентификованих бораца премјесте у Бањалуку како би се извршила испитивања али да је након састанка са релевантним људима из Института за тражење несталих лица закључено да у овом тренутку нема нових метода којима би се са сигурношћу утврдило о којим се лицима ради.

“Кости су враћене у спомен костурницу и сада се чекају боља времена и неке нове ДНК методе које би могле то боље утврдити. У међувремену је и спомен костурница санирана и доведена у функционално стање како тијела не би била угрожена од воде”, рекао је Митрић.

Он је истакао да је у формирање Одбора за обиљежавање значајних датума и јубилеја као иницијатор била укључена и Борачка организација општине Србац и нагласио да је начелник општине Млађан Драгосављевић заједно с њима креирао ту идеју, а одбор је формиран на приједлог начелника.

Одборници су подржали и извјештај Удружења ратних војних инвалида као и извјештај Савеза удружења бораца народноослободилачког рата СУБНОР.

Усвојен је и извјештај Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор” Србац.

Одборницу СДС Мара Цвијановић-Делевић занимало је докле се стигло са набавком специјализоване каде за подводну масажу за потребе овог удружења, након чега је добила одговор од начелника општине Млађана Драгосављевића да је уз помоћ Амбасаде Јужне Кореје обезбијеђен цјелокупан износ за ову намјену.

“Стигла је донација у вриједности од 29 хиљада КМ у шта су уврштени и трошкови монтаже. Захваљујем се амбасади на лијепом гесту који ће умногоме олакшати рад у овом удружењу”, рекао је начелник Драгосављевић.

Једногласно су подржани и извјештаји Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”, Општинске организације слијепих и слабовидих лица и Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Србац, као и информација о раду и финансијском пословању Општинске организације Црвеног крста Србац. 

На скупштини је усвојен и извјештај о раду инспекцијских органа и комуналне полиције за првих шест мјесеци ове године.

Подржан је и извјештај о успјеху и владању ученика на крају школске 2017/18. године, извјештај о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској 2018/19. години као и извјештај о пословању ЦСШ “Петар Кочић” од 1. јануара до 30. јуна ове године.

Одборница СДС Мара Цвијановић-Делевић рекла је да је из извјештаја о упису ученика видљиво да их је мање него у претходном периоду и позвала агенцију Апис из Српца да се ангажује код малих и средњих предузећа да се млади запосле и раде, како би се на тај начин спријечио њихов одлив у иностранство.

Одборник СНСД Јордан Куваља рекао је да у овом случају преовладавају економски интереси и да је тешко спријечити људе у њиховој одлуци гдје ће наставити свој живот.

“Чињеница је да ће бити проблема са недостатком стручних људи у многим предузећима који ће отићи са овог подручја а један од великих проблема је и одлив ученика у веће средине, па тако имамо примјер ђака из Разбоја који одлазе на школовање у Градишку или ђака из Кобаша који настављају школовање у Дервенти. То се одржава на број уписаних ђака у нашу средњошколску установу и то ћемо у наредном периоду морати још озбиљније разматрати”, рекао је Куваља.

Према његовим ријечима, након што БиХ повуче значајнија средства преко претприступних фондова, тек тада ће се показати прави потенцијал развојне агенције из Српца која ће моћи израдити многе пројекте и програме.

Одборници су усвојили и информацију о раду Полицијске станице за првих шест мјесеци ове године. У дискусији по овој тачки, одборник ПДП Мићо Малбашић је рекао да је примјетан повећан број полицијских припадника на улицама и путевима у србачкој општини, што је по његовим ријечима за похвалу само у случају да је то учињено због повећања безбједности и сигурности а не због санкционисања учесника у саобраћају.

Командир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да се појачане контроле саобраћаја одвијају због све већег броја саобраћајних незгода са тешко повријеђеним и погинлим лицима на нивоу Републике Српске.

“У нашој општини то није толико изражено у задње вријеме, међутим када Министарство унутрашњих послова распише овакву акцију ми је проводимо онако како то закон налаже. Ове године није било погинулих лица на подручју наше општине али зато јесте прошле године. Покушавамо на све могуће начине смањиити број страдалих. Надам се да ће томе допринијети и видео надзор који би ускоро требао бити постављен у граду а ове активности су при крају”, рекао је Новаковић.

Он је похвалио припаднике Полицијске станице Србац који су ових дана учествовали у разбијању ланца тешких крађа које су се одвијале на овом подручју о чему ће више информација бити изнесено на наредној сједници Форума за безбједност општине Србац.

На скупштини је усвојена и информација о стању шума и шумског земљишта у грађанској својини за период од јануара до јуна ове године као и програм зимског одржавања градских улица и локалних путева на подручју општине Србац за сезону 2018/19. 

Једногласно је усвојен програм рада за 2018/19. годину Дјечијег вртића “Наша радост” Србац као и одлука о одређивању матичних подручја на подручју општине Србац у циљу вођења матичних књига рођених, држављана, вјенчаних и умрлих. 

Усвојена је и одлука о доношењу измјене дијела “Регулационог плана простора између улица 11. новембра, Моме Видовића, Данка Митрова, Саве Вујановића Жуће и Савске улице у Српцу”.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Кресојевић, рекао је да је претходно на сједници скупштине 12. јуна усвојен нацрт овог документа а затим одржана и презентација путем видео бима.

“Тада се детаљно могла видјети намјена, површина и план парцелације а након усвајања нацрта јавни увид је трајао мјесец дана, да би потом била одржана и јавна расправа. Имали смо намјеру да поново позовемо носиоце израде документа да одрже нову презентацију али то нисмо учинили јер су извршене минималне измјене у односу на нацрт документа”, истакао је Кресојевић.

Након ове тачке, усвојена је и одлука о приступању израде Регулационог плана простора између улица 11. новембра, Сарајевске, Вука Караџића, Видовданске и Данка Митрова у Српцу. 

По питању ове тачке, Кресојевић је рекао да се створила могућност за обезбјеђење одређених средстава за израду просторно-планске документације а као претпоставка за пријаву на јавни позив потребно је да се достави усвојена одлука од стране Скупштине општине.

“Уз шире консултације одлучили смо да идемо на израду регулационог плана на овом подручју које се налази иза бившег Итриса. Тај дио града има добар потенцијал за развој а постоји и заинтересованост за грађење на том подручју. Покушаћемо искористити средства која нам се нуде, што неће захтјевати обезбјеђење средстава из општинског буџета”, рекао је Кресојевић.

Од важнијих тачака, одборници су усвојили одлуку о одобравању исплате новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде у укупном износу до 50 хиљада КМ за 29 пољопривредних произвођача за увођење система за наводњавање, произведено и продано поврће, проширење пчелињих друштава и узгој квалитетно-приплодних јуница.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је претходно у априлу усвојен програм обезбјеђења и кориштења новчаних средстава, донесен је правилник и расписан јавни позив.

Он је истакао да је прва мјера, подршка увођењу система за наводњавање, наставак реализације ове инвестиције од прошле године и том приликом додао да је за ове намјене у ове двије године усмјерено око 50 хиљада КМ. 

“Одлучили смо да помогнемо и оне активности које раније нису финансиране, попут производње поврћа у пластеницима као и подршка пчеларима и сточарима. Отворени смо у наредном периоду за све приједлоге и уколико буде евентуалних сугестија, уважићемо их када будемо правили приједлог подстицаја за наредну годину”, рекао је Михољчић.

Од важнијих тачака до краја сједнице, досадашња директорица Туристичке организације Радисава Шушчевић именована је на нови четворогодишњи мандат на овој функцији.

Дневни ред 18. сједнице Скупштине општине Србац:
1. Разматрање Извода из записника са 17. сједнице Скупштине општине Србац, 
2. Разматрање Извјештаја о извршењу Буџета општине Србац за период јануар – јуни 2018. године,
3. Разматрање Извјештаја о раду и извршењу планова јавног предузећа, јавних установа и других организација на подручју општине Србац за прво полугодиште 2018. године: 
а) Јавног предузећа „Радио Србац“ Србац, 
б) Јавне установе Центар за културу и спорт Србац, 
в) Јавне установе Народна библиотека Србац,
г) Јавне установе Дјечији вртић „Наша радост“ Србац,
д) Јавне установе Центар за социјални рад Србац,
ђ) Јавне здравствене установе „Дом здравља Србац“ Србац,
е) Јавне установе Агенција за развој малих и средњих предузећа општине Србац,
ж) Јавне установе Туристичка организација општине Србац,
з) Борачке организације општине Србац,
и) Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Србац,
ј) Удружења ратних војних инвалида општине Србац,
к) Савеза удружења бораца народноослободилачког рата,
л) Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама „Извор“ Србац,
љ) Удружења грађана Ц.Е.З.А.Р. Србац, 
м) Општинске организације слијепих и слабовидих,
н) Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Србац,
њ) Информација о раду и финансијском пословању Општинске организације Црвеног крста Србац за период јануар – јун 2018. године,
4. Разматрање Извјештаја о раду инспекцијских органа и комуналне полиције за период јануар-јуни 2018. године,
5. Разматрање Извјештаја о успјеху и владању ученика на крају школске 2017/2018. године,
6. Разматрање Извјештаја о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској 2018/2019. години,
7. Разматрање Информације о пословању Јавне установе Центар средњих школа “Петар Кочић” Србац за период јануар-јун 2018. године,
8. Разматрање Информације о раду Полицијске станице Србац за прво полугодиште 2018. године,
9. Разматрање Информације о стању шума и шумског земљишта у грађанској својини за период јануар-јун 2018. године на подручју општине Србац,
10. Приједлог Програма зимског одржавања улица и локалних путева на подручју општине Србац за зиму 2018/19 године,
11. Приједлог Програма рада за 2018/2019. годину Јавне установе Дјечији вртић „Наша радост“ Србац,
12. Приједлог Одлуке о одређивању матичних подручја на подручју Општине Србац,
13. Приједлог Одлуке о доношењу измјене дијела „Регулационог плана простора између улица 11. Новембра, Моме Видовића, Данка Митрова, Саве Вујановића Жуће и Савске у Српцу“,
14. Приједлог Одлуке о приступању изради Регулационог плана простора између Улица 11. Новембра, Сарајевске, Вука Караџића, Видовданске и Данка Митрова у Српцу,
15. Приједлог Одлуке о давању сагласности на закључивање Споразума о раскидању уговора о закупу пољопривредног земљишта у својини Републике Српске са закупопримцем Вучковић (Ђурађ) Жељком из Брезовљана,
16. Приједлог Одлуке о измјени Одлуке о избору најповољнијег понуђача и додјели пољопривредног земљишта у својини Републике Српске у закуп, Сувајац Браниславу из Лилића,
17. Приједлог Одлуке о одобравању исплате новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде,
18. Приједлог Одлуке о давању сагласности Јавној установи Дјечији вртић „Наша радост“ Србац за упис већег броја дјеце у радној 2018/2019. години,
19. Приједлог Одлуке о измјени Одлуке о платама и другим правима функционера општине Србац,
20. Приједлог Рјешења о разрјешењу Радисаве Шушчевић дужности директора Јавне установе Туристичка организација општине Србац,
21. Приједлог Рјешења о именовању директора Јавне установе Туристичка организација општине Србац,
22. Приједлог Одлуке о успостављању Регистра буџетских корисника општине Србац,
23. Одборничка питања и одговори на одборничка питања.

 

Comments are closed.