Општина Србац финансирала радове на одводном каналу у Бардачи
28. септембар, 2018.
Дом здравља обиљежио Свјетски дан срца превентивним прегледима за грађане
29. септембар, 2018.

Уредили спомен парк у Ножичком уз помоћ Омладинске банке и донатора

У оквиру овогодишњег програма Омладинске банке Србац финансијску подршку је добио и пројекат „Уређење спомен парка“ у Ножичком кога је кандидовала група омладинаца учлањених у Удружење грађана „Моје Ножичко“. Спомен парк је традиционално мјесто окупљања и дружења мјештана Ножичког, посебно младих, али и мјесто на коме до сада нису постојале канте за смеће, уређене стазе и ограђене зелене површине.

„Камена ограда је била веома дотрајала, ланци су били потргани, није било мјеста за сједење нити одлагања отпада на адекватна мјеста. Трава и вегетација су биле такође у лошем стању а стазе за пјешаке утонуле и испуцале“, рекао је предсједник удружења „Моје Ножичко“, Велимир Микулић.

Како би промијенили овакву слику и уредили спомен парк који би био на располагању свим мјештанима, чланови удружења започели су активности на његовој санацији у сарадњи са бројним мајсторима и волонтерима.

„Кренули смо са поправком старе и рушевне ограде око парка и додали јој потребне ланце. Бетонирали смо пјешачке стазе и поставили рефлекторе који ноћу освјетљавају споменике и сам парк. Поставили смо канте за смеће и тиме ријешили проблем бацања смећа, дајући тако допринос заштити животне средине. Довезли смо и разгрнули око 30 кубних метара земље, након чега смо посијали траву. Поставили смо и клупе за сједење“, истакао је Микулић.

Он је истакао да је све урађено са циљем да мјештани имају лијепо уређено и корисно мјесто за дружење у самом центру села, а не треба заборавити ни велики историјски значај овог мјеста, јер се овдје налази спомен обиљежје које чува сјећања на страдале жртве и борце из протеклих ратова.

Помоћ у уређењу овог простора обећала је и Борачка организација општине Србац која је обезбиједила средства преко ресорног министарства а која ће бити пребачена Мјесној борачкој организацији Ножичко како би се обновила стаза до споменика подигнут у част бораца погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, што би требало бити реализовано у наредном периоду.

Средства у износу од 1500 КМ за реализацију овог пројекта чланови неформалне групe младих из Ножичког су добили од Омладинске банке коју финансирају Општина Србац и Фондација Мозаик а уз помоћ чланова удружења и донатора обезбиједили су додатна средства у износу од 1700 КМ тако да је укупна вриједност пројекта око 3200 КМ.

У пројекту је укупно учестовало око 25 волонтера и седам мајстора. 

„Уређени спомен парк се простире на око 400 квадратних метара а на располагању је цјелокупној заједници у нашем селу које броји око 800 мјештана, по чему смо трећа највећа мјесна заједница на подручју србачке општине“, истакао је Микулић.

Ово удружење је до сада реализовало низ активности а посебно се издваја изградња дјечијег игралишта у кругу школе у Ножичком и постављање табле и фигура за вањски шах, као и клупа за сједење у центру села. У плану су и активности на санацији друштвеног дома.

“Окупљамо се редовно, правимо заједничке планове и вјерујем да ћемо све зацртане идеје изгурати до краја на добробит свих мјештана нашег села. Покренули смо и наш интернет сајт www.mojenozicko.com на којем се налазе информације о досадашњим активностима и будућим плановима, а биће омогућено да чланови остављају своје приједлоге и сугестије”, истакао је Микулић.

Он је подсјетио да ово удружење, које тренутно броји 192 члана, окупља садашње становнике села, као и оне који су отишли из Ножичког, али су и даље везани за родни крај и спремни су у сваком погледу помоћи његовом развоју.

 

Comments are closed.