Колектор донирао трактор косачицу за Слогу
5. мај, 2018.
Још мало времена за пријаву на јавни позив Омладинске банке – рок 10. мај!
5. мај, 2018.

Умјетнине слабовидог сликара Саше Ђукића очаравају Српчане

Слабовиди сликар Саша Ђукић један је од најталентованијих сликара у србачкој општини чији умјетнички радови красе зидове бројних кућа у Српцу и околини а стигли су чак и до Велике Британије.

Саша у породичној кући има атеље са 30 пејзажа и портрета рађених техником уље на платну. Ради о даровитом сликару који је прије пет година у Бањалуци завршио Медицинску школу смјер физиотерапеутски техничар. 

Рођен је 1991.године са урођеном катарактом и страбизмом, па је у шестој години три пута ишао на Очну клинику Калуга код Москве гдје је пет пута оперисан.

„Уграђена су сочива, тако дами је у доброј мјери сачуван вид. Због тога сам двије године каснио са уписом у први разред основне школе а након тога успјешно сам завршио Медицинску школу и обавио приправнички стаж у Дому здравља Србац“, каже Саша који је још увијек незапослен. 

Он је заједно са својом мајком Смиљом члан Општинске организације слијепих и слабовидих лица Србац.

Саша каже да је његов таленат за сликање откривен у другом разреду средње школе када је организовано такмичење за уређење најљепше учионице.Том приликом урадио је пејзаж техником уље на платну кога и данас чува у својој кући.

„До сада сам урадио преко 100 слика и учествовао на изложбама у Бањалуци три пута, Бијељини два пута и по једном у Зворнику и Модричи.

На изложби у Бањалуци 9. јула 2015. године играчи једног британског рагби тима били су одушевљени мојим пејзажима па су купили седам слика које су понијели у Енглеску,што му је био додатни мотив да настави са сликањем.

У свом атељеу користи компјутер за прављење сликарске композиције коју потом преноси на платно.

Саша је препознатљив у свом крају и по томе што је насликао велику разгранату мурал ружу на бијелој фасади своје породичне куће која на први поглед изгледа као да је природна. Кућа се налази у Ситнешима на регионалном путу Србац-Прњавор. 

Према његовим ријечима, ружу је насликао како би освјежио једноличну боју кућне фасаде. Недалеко од његове куће, прелијеп мурал са мотивом православног храма Светог пророка Илије у Лепеници Саша је насликао на дворишној згради свог стрица Недељка.

Недељко каже да је као вјерник обишао пуно манастира а у Острогу је био четири пута. Након дужег убјеђивања, његов синовац Саша је прихватио и насликао православни храм чиме је испунио његову велику жељу.

„Трајним акрилним бојама за бетон радио је више од пола мјесеца, тако да ми је сада душа испуњена, а биће још више ако синовац прихвати да ми наслика на другом дијелу објекта манастир Острог“, рекао је Недељко. 

Свој живот у будућности млади умјетник из Ситнеша види у послу физиотерапеута и нада се запослењу у некој од здравствених установа у региону а планира да се паралелно с тим и даље бави сликарством.

 

Comments are closed.