Школа фолклора Ћукали организује васкршњи концерт 15. априла
10. април, 2018.
Обавјештење за пољопривреднике који су претрпјели штету од поплава
11. април, 2018.

Укинуте и редовне мјере одбране од поплава, на терену комисија за процјену штета

У србачкој општини су након скоро мјесец дана укинуте редовне мјере одбране од поплава а ситуација на угроженим подручјима је све више почела да се нормализује. Водостај Саве код Српца данас у 17 часова износио је 836 центиметара, што је за 24 центиметара мање од границе редовне одбране.

Претходно су 30. марта укинуте ванредне мјере одбране од поплава које се проглашавају када ниво Саве код Српца достигне 940 центиметара. 

Иако нема више поплављених домаћинстава, вода се још увијек није повукла са неколико стотина хектара пољопривредног земљишта, од којих се највећи дио парцела налази у небрањеном подручју.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је упутио на терен комисију за процјену штета која обилази домаћинства у Кобашу, Бајинцима и Село Српцу која су данима била угрожена услијед налета Саве и Врбаса. 

„Најмање 12 домаћинстава у овим насељима је било поплављено а више десетина заплављено. Комисија ће наредних дана дати своју процјену а када се вода у потпуности повуче, на терен ће изаћи и комисија за процјену штета на пољопривредним земљиштима“, рекао је Драгосављевић.

Он додаје да је тешко у овом тренутку процјенити колике ће бити укупне штете од мартовских поплава, али да оне сигурно неће бити испод 200 хиљада КМ.

У овом тренутку на подручју србачке општине нема поплављених домаћинстава а још увијек су заплављене двије куће у небрањеном подручју Гаја и Бајинаца, док проблем у Трњачанима и даље причињавају подземне воде које се споро повлаче.

Драгиша Требовац из небрањеног подручја Гаја каже да се до његове куће и даље може доћи само чамцем и да је претрпио значајне штете на помоћним објектима.

„У дворишту ми је још увијек најмање метар воде и без чизама не можемо никуда. Стоку смо одавно иселили и још увијек нема услова да је вратимо у штале а велике количине сточне хране су уништене“, рекао је Требовац.

На терен су још прошле седмице упућене екипе србачког Дома здравља које врше дезинфекцију стамбених објеката а помоћ у виду средстава за хигијену поплављенима је донирао Црвени крст Србац преко Црвеног крста РС. 

Општина Србац је такође прискочила у помоћ и санирала приступне путеве до поплављених кућа у Кобашу а радило се и чишћење септичких јама. Очекује се да ће након завршетка процјене штета стићи помоћ Владе РС која је најављена приликом недавне посјете нашој општини предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Стеве Мирјанића.

Comments are closed.