Стотину Српчана марширало стазама егзодуса на Возући
11. септембар, 2017.
Дом здравља Србац наставља са пружањем педијатријских и других услуга
11. септембар, 2017.

У току опремање Колектора у Црнаји, радници отпутовали на обуку у Словенију

Начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић обишли су данас погон лакташке фирме „Колектор ЦЦЛ“ у Црнаји у којем ће у наредном периоду бити покренута производња за око стотину радника. У овом погону је данас почела са пробним радом једна производна линија која је пресељена из Лакташа, у којој тренутно ради око 60 радника, од чега је њих 15 из Српца.

Поред њих, на обуци је група од још 20 Српчана која је данас отпутовала у Љубљану гдје ће остати наредна три мјесеца и стицати потребно радно искуство за рад у овој фирми, након чега ће погон у Црнаји и званично почети са радом. 

Представнике општинске управе данас је дочекао директор лакташке фирме, Предраг Зорић са сарадницима који су им представили ново постројење и обишли све просторије у којима ће се одвијати будућа производња. Они су након тога заједнички испратили на пут раднике из Српца који су отпутовали на тромјесечну обуку у Словенију.

Наши суграђани ће у Љубљани имати обезбијеђен смјештај, превоз и исхрану, а обучаваће се од стране искусних стручњака. 

Фирма „Колектор“ се састоји од 30 фирми у Европи, Азији и Сјеверној Америци. У свом производном програму има двије гране и то производњу комутатора за аутомобилску индустрију, ручне и кућанске апарате и индустријске машине и производњу електро компоненти, односно пригушнице и трансформаторе. 

Поред тога, Колектор се бави и енергетиком, индустријским развојем и грађевинарством.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је ово историјски тренутак за нашу општину јер се ради о наговијештају значајног привредног опоравка.

“Преговори о отварању Колектора у нашој општини су трајали мјесецима и на нашу велику радост, успјешно су окончани у конкуренцији неколико општина из окружења које су такође показале интерес. Треба да будемо поносни због тога јер се ради о компанији која има велики углед у свијету. Вјерујем да ће дуго година успјешно пословати и да ће многе породице из наше општине на овај начин ријешити питање егзистенције”, рекао је начелник Драгосављевић.

Фирма „Колектор ЦЦЛ“ је основана у јуну 2005. године у Лакташима и почела је са 60 радника, а данас их ради 380. Прије двије године изградили су и модерну фабрику у Клашницама. 

Промет лакташке фирме на годишњем нивоу износи 17,5 милиона евра, а 99 одсто производа је намијењено за извоз. До 2019. године планиран је континуиран раст, тако да се очекује извоз производа у вриједности од 24 милиона евра.

Када је ријеч о концерну Колектора на свјетском нивоу, укупан промет је прошле године износио 500 милиона евра, а планиран раст у наредне двије године би требао достићи цифру од 750 милиона евра.

Међу најважнијим купцима Колектора су Valeo, Bosch, Remy, Mahle, Stihl и друге познате компаније.

 

Comments are closed.