Малишани вртића дочарали народне обичаје
1. децембар, 2017.
Начелник Млађан Драгосављевић посјетио фирму Атом Компани која шири производне капацитете
2. децембар, 2017.

У Српцу промовисана монографија о вјерским објектима националних мањина у Републици Српској

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Србац организовало је у новој сали Скупштине општине Србац промоцију монографије “Вјерски објекти националних мањина у Републици Српској” аутора др Љубише Прерадовића, др Милијане Окиљ, др Мирослава Малиновића и мр Гордане Прерадовић.

Књига је подијељена у осам поглавља која говоре о доласку националних мањина на ове просторе, њиховом животу и раду, законодавству, структури становништва, изградњи вјерских објеката и могућностима кориштења ових објеката у туристичке сврхе.

Један од аутора, Љубиша Прерадовић, рекао је да је сарадња са Савезом националних мањина почела 2008. године када је организован међународни научни скуп на којем се изродила идеја да се направи пројекат информатичке едукације националних мањина и повезивања њихових удружења, а недуго затим донијели су одлуку да почну и са припремањем монографије. 

„Направили смо интернет страницу која је увезала ова удружења, а након тога кренули са прикупљањем литературе, израдом фотографија, те направили штампану и електронску мапу свих вјерских објеката националних мањина. Прикупљен материјал смо систематизовали и приступили превођењу на српски и енглески језик, а поједини дијелови који се односе на вјерске објекте заступљени су и на језицима националних мањина, тако да је ова књига у суштини деветојезична“, рекао је Прерадовић.

Он је додао да је промоција књиге кренула по свим градовима и општинама у Републици Српској, а представљена је и на сајму књига у Београду.

Рецензент књиге, мр Жељко Вујадиновић је рекао да су у монографији детаљно и сликовито приказана 34 вјерска објекта националних мањина на подручју Републике Српске. Он истиче да на нашим просторима има 17 националних мањина и додао да свега неколико њих имају своје посебне вјерске објекте.

„Највише је украјинских објеката, што је логично, имајући у виду распрострањеност Украјинаца који су овдје били насељени за вријеме Аустроугарске управе. Поред њих, заступљени су и објекти Чеха, Словака, Пољака, Италијана и Нијемаца, а једним дијелом се у ову групацију могу сврстати и Јеврејски културни центри“, рекао је Вујадиновић.

Предсједница србачке Просвјете, Гордана Ђукић, рекла је да ова монографија има изузетну вриједност, од естетског изгледа до самог садржаја, истичући да је први утисак када се књига узме у руке, напросто очаравајући.

„Монографија о националним мањинама ће сасвим сигурно обогатити књижни фонд наше библиотеке која обилује бројним монографијама завичајних писаца, међу којима су оне које су посвећене србачкој гимназији, развоју Поште, Дома здравља и Радио Српца, као и монографије о Ножичком, Бајинцима, Каоцима, Новој Веси и неке друге које су још у припреми“, рекла је Ђукић.

Она је нагласила да је велики број њих изашао у издању Просвјете која је прошле године објавила 10 књига и тако на најљепши начин промовисала рад завичајних стваралаца.

 

Comments are closed.