Златна медаља за Ленку на плесном купу у Славонском Броду
12. март, 2018.
Конкурс министарства за суфинансирање спортских манифестација отворен до 23. марта
13. март, 2018.

У Српцу почела кампања за безбједнију вожњу трактора

У спортској дворани у Српцу данас је озваничен почетак превентивне кампање „Освјетлај образ домаћине – означи трактор жутим ротационим свјетлом“ која ће трајати до 10. априла у цијелој Републици Српској у организацији Агенције за безбједност саобраћаја РС и Ауто-мото савеза РС. Тим поводом организовано је предавање којем је присуствовало око 30 возача трактора из цијеле србачке општине.

Предавање је одржао дипломирани инжењер саобраћаја и предсједник Комисије за полагање возачких испита у регионалном испитном центру Милош Будић. Он је присутним возачима говорио о безбједнијем управљању трактором и сигурнијем превозу лица и терета у саобраћају. 

„Прије укључења на фреквентне путеве, возачи трактора морају са гума скинути вишак земље, а потребно је и да редовно провјеравају техничку исправност својих возила. Трактори морају имати исправно и функционално освјетљење у ноћним условима саобраћаја. Законом је прописана новчана казна за непосједовање ротационог свјетла“, рекао је Будић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, Милија Радовић, рекао је да је смањен број погинулих возача трактора у Републици Српској, али су и поред тога посљедице оваквих незгода веома тешке и врло често страдају други учесници у саобраћају.

„У 2015. години у Републици Српској смртно је страдало пет возача трактора, а у 2016. години су била три оваква случаја, док је прошле године била једна саобраћајна незгода са смртним посљедицама. Врло је важно да трактор буде технички исправан и добро освјетљен у ноћним условима вожње. Због тога је Министарство саобраћаја и веза у сарадњи са другим стручним институцијама обезбиједило бесплатне техничке прегледе трактора у свим општинама у Српској. Распоред смо путем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде доставили свим удружењима пољопривредника и надамо се што већем одзиву“, рекао је Радовић.

Он је додао да возачи трактора са подручја србачке општине исправност трактора могу бесплатно провјерити у техничком прегледу возила „ВС Трејд“ у Повеличу.

Генерални секретар Ауто-мото савеза РС, Ранко Бабић, рекао је да је општина Србац изабрана за почетак кампање јер је ово изразито пољопривредни крај у којем велики број трактора учествује у саобраћају.

„Подијелили смо возачима жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне траке за боље уочавање трактора и приколица по ноћи и саобраћајно-превентивни материјал како би се правилно понашали у саобраћају и омогућили другим возилима да их на вријеме уоче и тако избјегну саобраћајне незгоде“, рекао је Бабић.

Пољопривредник Драган Ковачевић из Повелича рекао је да је ова активност за похвалу јер многи возачи трактора често угрожавају друге учеснике у саобраћају.

„Сви ми носимо разне прикључке на тракторима, неко мање а неко веће, и уколико не посједујемо сигнализацију доводимо путничка и друга возила у опасност. Мислим да нико не може имати оправдање за непосједовање ротационог свјетла и друге сигнализације на трактору и то је одраз саобраћајне некултуре“, рекао је Ковачевић.

Кампању Ауто-мото савеза и Агенције за безбједност саобраћаја, подржали су Министарство саобраћаја и веза, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство унутрашњих послова и локалне заједнице.

Испред општинске управе, данашњем предавању су присуствовали замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који су такође учествовали у подјели материјала за возаче трактора.

 

Comments are closed.