Рукометаши Српца савладали Средњошколац, рукометашице поражене од Локомотиве
8. новембар, 2017.
Извршена санација оштећених зидова у учионици школе у Кобашу
9. новембар, 2017.

У Српцу обиљежен Митровдан, крсна слава Борачке организације

Борачка организација општине Србац обиљежила је данас крсну славу Борачке организације РС – Митровдан у присуству породица погинулих бораца, демобилисаних бораца, ратних војних инвалида, представника општинске управе и других грађана наше општине. Обиљежавање је почело светом литургијом у храму Покрова Пресвете Богородице гдје је о значају овог празника говорио свештеник Александар Кустурић, након чега је положено цвијеће и запаљене свијеће на спомен костурници на градском гробљу.

Присутнима се поред спомен костурнице обратио свештеник Петко Вуковић који је рекао да су борци који су страдали у одбрамбено-отаџбинском рату подарили своје животе у вјери Христовој бранећи Републику Српску и њен народ.

“Нема веће жртве од оне када неко положи живот за свог ближњег, као што је и Христос страдао за све нас. Да није било храбрих бораца који су страдали за своју отаџбину, не би било ни наше државе која је мала, али је посебна. Молимо се Господу да душе погинулих бораца почивају у царству небеском, а свима онима који чувају сјећање на њихов лик и дјело, нека Господ подари снаге и мудрости”, рекао је Вуковић.

Након тога је обиљежавање крсне славе настављено у спомен соби гдје је цвијеће испред плоче на којој су уклесани ликови погинулих и несталих бораца положила делегација Општине Србац, на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем и замјеником начелника Драганом Микићем. Положено је цвијеће и од стране Борачке организације општине Србац, на челу са предсједником Душком Митрићем, затим делегација СУБНОР-а на челу са предсједником Бранком Пивашевићем и делегација Основне школе “Вук Караџић” Ситнеши на челу са директорицом Весном Савић.

Окупљенима се обратио предсједник предсједништва Општинске борачке организације, Стојан Илић, који је честитао крсну славу и пожелио да је прослављамо још дуги низ година.

Из спомен собе, присутне делегације су се упутиле до централног спомен обиљежја гдје је такође положено цвијеће од стране Општине Србац, Општинске борачке организације, СУБНОР-а и Полицијске станице Србац.

Предсједник Борачке организације и начелник Одјељења за општу управу, Душко Митрић, говорио је о статусу борачких категорија у нашој општини и подсјетио да се њихов материјални и друштвени положај не разликује од борачких категорија у другим локалним заједницама широм Српске. 

“Надлежна министарства су учинила много на рјешавању проблематике борачких категорија, али остало је још неријешених питања. Најважнија од њих су стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, али и запошљавање дјеце погинулих и демобилисаних бораца. Потребно је ријешити и статус бораца који су имали срећу да остану живи и не буду рањени, а у позним годинама не остварују право на пензију нити имају било каква примања, па врло често постају социјални случајеви”, рекао је Митрић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић подсјетио је да су буџетска средства за ову популацију скромна у односу на реалне потребе, али је истакао да је у односу на претходне године успостављена праведнија расподјела средстава из буџета у свим сегментима.

„Свјесни смо значаја и потреба борачких категорија и трудићемо се да се у наредном периоду у већој мјери поправимо њихов животни стандард“, рекао је начелник Драгосављевић.

Обиљежавање крсне славе је настављено славским ручком у ресторану спортске дворане гдје су славски колач благосиљали свештеници Александар Кустурић и Петко Вуковић.

„Захваљујем свим борцима који су данас са нама. Лијепо је кад се саберемо на служби у цркви а онда око горуће свијеће на крсној слави како бисмо се присјетили оних који су положили своје животе за крст часни и слободу златну. Без њих данас не би било ни нас. Сви ви који сте се борили на бранику отаџбине нисте жалили своје животе и били сте спремни да у темеље отаџбине уградите своје кости. Онима који су у борбама положили своје животе, нека је вјечна слава и нека их Господ настани тамо гдје праведне душе покој налазе, а борцима који су преживјели, нека Господ подари дуг живот и добро здравље, као и напредак на свим животним пољима“, рекао је свештеник Кустурић.

Присутним гостима обратио се и некадашњи предсједник Општинске борачке организације, Свето Стојаковић, који је такође изразио наду да ће у наредном периоду доћи до побољшања свеукупног стања у којем се налазе борачке категорије.

„Борци су већ у годинама када нико неће да их запосли, тако да су они у овом тренутку угрожена категорија, али се надам да ће ситуација кренути на боље. Такође се надам да ћемо се још дуго година на овај начин присјећати наших сабораца, пријатеља и колега“, рекао је Стојаковић.

 

Comments are closed.