Друга лига РС за рукометашице: Српчанке окончале прољећну сезону без пораза
8. мај, 2018.
Младост и Млади Крајишник вратили се на побједнички колосијек
9. мај, 2018.

У Српцу обиљежен Дан побједе над фашизмом

Дан побједе над фашизмом који се прославља широм свијета обиљежен је данас и у србачкој општини полагањем цвијећа на партизанском гробљу, централном спомен обиљежју на градском тргу и бистама народних хероја испред основне школе у Српцу. 

Почаст страдалим јунацима и жртвама фашистичког терора одале су делегације Општине Србац, СУБНОР-а, Општинске борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац, Младих СНСД-а и Младих ПДП-а из Српца.

Предсједник СУБНОР-а, Бранко Пивашевић, рекао је да је споменик на партизанском гробљу подигнут прије пола вијека. На овом мјесту су сахрањени погинули борци пољског партизанског одреда и њихови другови који су гинули на простору Мотајице, а највише 1942. године у борби против фашиста и домаћих издајника. 

„Многи народи су се борили на страни антихитлеровске коалиције а не само народи који су живјели на овим просторима. У борби против фашизма учествовали су и Мађари, Бугари, Пољаци, Чеси, па чак и поједини Нијемци. Ово спомен обиљежје које је подигнуто у знак сјећања на страдале Пољаке и Југословене специфично је за цијело подручје Балкана и морамо се трудити да га очувамо, а по могућности да га уз помоћ пољског народа додатно уредимо“, рекао је Пивашевић.

Он је истакао да да су Срби поносан народ који туђе неће, али своје не да, и који треба да прашта у складу са хришћанским начелима, али да никада не заборави ко нам је причинио бројне страхоте.

„Бројни историчари често помињу Грмеч, Козару и Мајевицу као партизанске планине али се Мотајица неправедно прескаче. На Мотајици је преполовљен Први крајишки батаљон а страдање је на овој планини доживио Четврти крајишки партизански одред, док су због Мотајице страдала Мотајичка и Прњаворска партизанска чета и неколико народних хероја. Стално прикупљамо податке о страдању нашег народа у протеклим ратовима и захваљујем се локалној управи на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем на разумијевању јер нам у томе свесрдно помажу“, истакао је Пивашевић.

Члан општинског одбора СУБНОР-а и историчар Данило Кошутић каже да је у Другом свјетском рату животе изгубило близу хиљаду грађана са подручја наше општине, од чега је било око 457 бораца и преко 500 цивила. У борбама на планини Мотајици погинула су три народна хероја, Здравко Челар, Данко Митров и Есад Миџић а на подручју општине Љубовија, као борац Ваљевског партизанског одреда, погинуо је народни херој Саво Вујановић Жућо.

„На нашој општини није било већих фронтова али су страдања била велика, нарочито на подручју Ситнеша гдје је евидентирано око 87 жртава. То све говори да је слобода која је извојевана скупо плаћена“, истакао је Кошутић.

Почаст борцима и жртвама Другог свјетског рата дао је и 89-огодишњи Милан Ђукић из Српца који се још увијек присјећа ратних страхота.

„Прво сам био члан Савеза комнистичке омладине Југославије а након тога сам отишао у Народну милицију чији сам припадник био до 1967. године. Од тада до данас сам у пензији коју примам већ 51 годину“, рекао је Ђукић.

Од представника локалне власти, обиљежавању Дана побједе над фашизмом, поред начелника општине Млађана Драгосављевића присуствовали су и замјеник начелника општине Драган Микић, предсједник СО Србац Мирко Стојић, потпредсједник СО Србац Милош Будић, начелници општинских одјељења Душко Митрић, Ненад Билановић, Дарио Кресојевић и Марко Михољчић, те један број одборника Скупштине општине.

Начелник Млађан Драгосављевић каже да овај датум има подједнак значај у Српцу, Републици Српској, Европи и цијелом свијету и да није случајно што се на данашњи дан обиљежава и Дан Европе. Он је истакао да генерације које долазе никада не смију дозволити да се понови нешто слично, због чега сваке године треба да обиљежавамо величанствену побједу над пошасти званој фашизам.

„У том погледу значајно је што се окупљају млади на оваквим дешавањима и што на тај начин успјешно чувамо тековине антифашизма. Наша локална заједница томе је допринијела и формирањем Одбора за обиљежавање значајних датума и јубилеја који у складу са расположивим финансијским могућностима достојанствено обиљежава важне догађаје из протеклих ратова“, рекао је начелник Драгосављевић.

Након обиласка спомен обиљежја и биста народних хероја, у згради општинске управе је организован пријем за све присутне делегације.

 

Comments are closed.