Тринаеста сједница Скупштине општине Србац у уторак 20. фебруара
14. фебруар, 2018.
Начелник Млађан Драгосављевић присуствовао пријему поводом Дана државности Републике Србије
15. фебруар, 2018.

У Српцу обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата

Општинска борачка организација Србац данас је обиљежила Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске полагањем цвијећа на централном спомен обиљежју и спомен соби у Српцу. Бројне делегације окупиле су се прво код спомен обиљежја гдје је одата почаст минутом ћутања за 137 погинулих, осам неидентификованих и 10 несталих бораца у протеклом рату и 390 бораца погинулих у Другом свјетском рату.

Цвијеће су положиле породице погинулих бораца, заједничка делегација Општине Србац и Општинске борачке организације Србац, СУБНОР и Равногорски покрет отаџбине Српске.

Парастос који је одржан у спомен соби служио је србачки свештеник Петко Вуковић. Он је подсјетио да су наши храбри борци за одбрану свог народа положили властите животе, што је по ријечима Христа највећа жртва коју човјек може поднијети.

„Чували су нас у рату а нека нас чувају и у миру својим молитвама пред Господом. Они су заиста свети баш као што су то и јасеновачки и сви други мученици који су страдали за слободу наше отаџбине од Косовског боја до данас“, рекао је Вуковић.

Предсједник Општинске борачке организације и начелник Одјељења за општу управу, Душко Митрић, рекао је да да је српски народ увучен у ратна дешавања против своје воље, али је успио да се избори за слободу јер је показано чврсто јединство.

„Морамо још снажније чувати Републику Српску за коју су многи наши суграђани дали своје животе, а многи од њих и своје дијелове тијела. Борачким категоријама желим у наредном периоду да их прати лична и породична срећа и да живимо часно и достојанствено у нашој Републици Српској, а погинулим борцима нека је вјечна слава“, рекао је Митрић.

Делегацију општине су чинили начелник Млађан Драгосављевић, замјеник начелника Драган Микић и предсједник Скупштине општине Мирко Стојић.

Општинска управа чини напоре да побољша стандард борачких категорија. Ове године је у буџету планирано 85 хиљада КМ за борачке организације и удружења и 50 хиљада КМ за посебну заштиту ратних војних инвалида, породица погинулих бораца и демобилисаних бораца.

„Свјесни смо да постоје бројни проблеми када је у питању квалитет живота борачке популације, али се константно трудимо да побољшамо њихов положај, нарочито у погледу запошљавања дјеце погинулих бораца јер смо један број њих запослили у прошлој години. Могућности буџета су скромне али смо омогућили редовност у исплати средстава. Искорак смо направили и у погледу праведности расподјеле средстава како би помоћ стигла до оних корисника којима је најпотребнија“, истакао је начелник Млађан Драгосављевић.

 

Comments are closed.