Куп Републике Српске: Младост у Бајинцима дочекује Славију из Источног Сарајева 11. октобра
8. октобар, 2017.
Карановац славио у Кладарима након преокрета
9. октобар, 2017.

У Илићанима свечано отворен асфалтирани пут

Свечаним пресијецањем врпце у суботу је у Илићанима отворена реконструисана путна дионица у дужини од 3.458 метара. У присуству неколико стотина мјештана асфалтирани пут су званично у промет пустили начелник општине Србац Млађан Драгосављевић и директор Јединице за координацију пројеката у пољопривреди Стефан Митровић.

Вриједност радова је износила 252 хиљаде КМ, од чега је највећи дио средстава обезбијеђен преко Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) док су мјештани издвојили 47 хиљада КМ властитог учешћа.

Начелник Млађан Драгосављевић рекао је да на овом подручју већи број домаћинстава има перспективу бављења малинарством због чега је и стигла финансијска подршка од ИФАД-а.

„Бројни мјештани, а нарочито млади људи, имали су жељу да покрену ову врсту производње или прошире постојеће засаде малина, што је препознато од стране донатора који је одобрио средства за реконструкцију једине неасфалтиране дионице у овом селу. Илићани имају и перспективу бављења мљекарством што је био додатни мотив ИФАД-у да на овај начин подстакне развој пољопривреде на овом подручју“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је подсјетио да је договор о реконструкцији пута постигнут још у фебруару када је у Илићанима организован збор грађана на којем је дата апсолутна подршка реализацији овог пројекта. По његовим ријечима, ова инвестиција ће омогућити бољу путну комуникацију Илићана са околним мјестима, што ће додатно мотивисати младе да остану на селу и овдје заснују своје породице.

„У овом и сличним пројектима добили смо подршку од Владе РС и предсједника РС Милорада Додика. Уз њихову помоћ до краја године би требала почети и реконструкција локалног путног правца од Црнаје до Шешковаца у дужини од око 10 километара, а вриједност ове инвестиције износиће око 1,1 милион КМ. Овај пут је значајан јер ће повезати општину Србац са аутопутем „9. јануар“ а омогућиће и снажнији развој привреде јер у Црнаји ускоро треба почети са радом погон фабрике Колектор“, рекао је начелник Драгосављевић.

Захвалност општинској управи и ресорном министарству у име домаћина упутио је мјештанин  Перо Миладић који се посебно захвалио мјештанима Илићана који живе у дијаспори а који су упутили значајну финансијску помоћ.

„Ово је велика ствар јер ће асфалтирани пут у великој мјери побољшати квалитет живота мјештана нашег села. Допринос томе је дао и Зоран Ковачевић који је дуго година био помоћник министра пољопривреде и који је са сарадницима из ИФАД-а помогао реализацију овог пројекта. Заслуге иду и нашем младом привреднику из Илићана, Драгиши Кнежевићу, који је дао вјетар у леђа развоју воћарства у овом крају, а самим тим помогао да преко Међународног фонда за развој пољопривреде буду издвојена средства за овај пут“, рекао је Миладић.

Пројекат реконструкције пута у Илићанима је код ИФАД-а кандидован преко Јединице за координацију пројеката у пољопривреди која дјелује при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Директор Јединице, Стефан Митровић, рекао је да ће ускоро започети реализација још једног пројекта који је такође одобрен од стране ИФАД-а.

„Ради се о изградњи дистрибутивног цјевовода од Жупског Разбоја до Ћукала а вриједност инвестиције износи 139.615 КМ. Ради се о селима која су наслоњена на Илићане, чиме ћемо заокружити развој инфраструктуре у југозападном дијелу општине Србац“, рекао је Митровић.

На овај начин биће омогућено директно прикључење 24 домаћинства на извориште Вријеска у Горњим Срђевићима а у перспективи је планирано да се прикључи још око 30 домаћинстава на ову водоводну мрежу.

 

Comments are closed.