Висок пораз Кладара у Котор Варошу
13. новембар, 2017.
Одржан парастос за погинуле борце из Ножичког и Старог Мартинца
13. новембар, 2017.

У Бардачи одржана 11. Конференција Мрежe Савјета ученика Републике Српске

Од 8. до 11. новембра у Бардачи је одржана 11. Конференција Мреже Савјета ученика Републике Српске (мРЕСУРС) на којој су учествовали предсједници Савјета ученика из свих 90 средњих школа у Републици Српској. Они су током боравка у Бардачи расправљали о свим проблемима са којима се суочавају средњошколци, начинима њиховог превазилажења и планираним активностима у школској 2017/18. години.

На почетку конференције, средњошколци су дискутовали на тему “Вршњачко насиље”, а потом су школе представиле акције које су реализоване у претходној школској години.

Одржано је и неколико радионица, а изабрано је ново руководство за сваку регију, као и руководство Мреже на републичком нивоу. Тако ће ново руководство чинити предсједница мРЕСУРС-а, Олга Штака, која долази из требињске регије, а потпредсједнице су Мајда Хидић из добојске регије и Вања Вељанчић из бањалучке регије.

По завршетку конференције, учесници су имали прилику посјетити Народну скупштину Републике Српске, гдје им се обратио предјседник НСРС Недељко Чубриловић. Средњошколци су том приликом представили своје акције, поставили одређена питања и чули могућа рјешења за проблеме које имају.

Конференција је одржана уз подршку Министарства породице, омладине и спорта и Омладинског комуникативног центра Бања Лука (ОКЦ).

Помоћник министра за омладину, Бранка Малешевић, истакла је значај конференције која представља прилику да се представници савјета ученика окупе и размијене искуства и сачине заједничке планове за наредну годину. Она је истакла да је ресорно министарство организацију конференције подржало са 15.000 КМ, док је од 2011. године до данас Министарство издвојило 130.000 КМ како би се конференција редовно одржавала.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, рекао је да су млади у Српској веома активни и заинтересовани да учествују у рјешавању проблема са којима се сусрећу.

“Младима је указана прилика да упознају рад Народне скупштине, да поставе питања и да се информишу о службама парламента, али и да изнесу примједбе”, рекао је Чубриловић.

Предсједник Мреже савјета ученика Републике Српске, Олга Штака, рекла је да су на конференцији анализирали проблеме и установили на шта треба утицати у наредном периоду, попут измјене застарјелог наставног плана и програма. Она је додала да велики проблем представља и организовање практичне наставе, као и све више присутан проблем вршњачког насиља.

“Већ имамо одређене активности и пројекте усмјерене ка рјешавању овог проблема, којем ћемо се посебно посветити у наредном периоду”, рекла је Штака.

 

Comments are closed.