Остала документа – 2018.
26. март, 2018.
Водостај Саве и даље у опадању, пумпом заустављају ширење подземних вода
26. март, 2018.

Судија Милан Благојевић промовисао двије књиге у Српцу

Народна библиотека из Српца организовала је протеклог викенда у сали Скупштине општине Србац промоцију књига проф. др Милана Благојевића, судије бањалучког Окружног суда. Ради се о књигама „Правосудна неистина“ која је објављена прошле године и “Хрестоматија технологије охаеризма (Хроника једне националне и уставне патологије)” која је изашла из штампе у овој години. 

Публици су се на почетку промоције обратили директор библиотеке, Бранко Савановић и један од рецензената књига, директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Слободан Наградић, након чега су присутни имали прилику да чују и професора Милана Благојевића који је до сада објавио чак 27 књига. 

Његова књига „Правосудна неситина“ објављена је у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске. Ради се о дјелу у којем су исцрпно и научно утемељено подвргнуте критици неистине које су о Републици Српској продуковане најприје у оптужницама и пресудама Трибунала у Хагу, одакле су пренесене и увелико коришћене не само у пракси Суда БиХ, већ и у Међународном суду правде.

Монографија је подијељена у три велике цјелине. У првој се читалац уводи у суштину неистина садржаних о Републици Српској у пресудама наведених институција, као и начин на који је креирана противправна конструкција такозваног удруженог злочиначког подухвата. Друга цјелина посвећена је анализи пресуде Трибунала у Хагу у предмету против др Радована Караџића, а трећи дио посвећен је неуставној ретроактивној примјени инкриминације злочина против човјечности. 

С друге стране, “Хрестоматија технологије охаеризма“ упознаје читаоце у првом дијелу књиге са поријеклом овдашњег становништва, посљедицама турског освајања, аутроугарске окупације, стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и комунистичке Југославије, приватизацијом државне својине и појмовима националне и уставне патологије док се у другом и трећем дијелу говори о противправним овлашћењима високог представника и успостављању система владања какав није забиљежен у људској историји. 

Благојевић је рекао да је грађу за ове двије књиге црпио из бројних пресуда Хашког трибунала и пресуда Суда БиХ али и бројних историјских извора који су се бавили проблематиком националног поријекла.

„Желио сам да прикажем да је Трибунал у Хагу креирао на противправан начин конструкцију удруженог злочиначког подухвата супротно статуту трибунала и свим дотадашњим изворима међународног кривичног права. Уједно сам желио да скренем пажњу на систем владања од стране канцеларије високог представника у БиХ, што је јединствен случај у свјетским размјерама, не само у тренутку којем ми живимо, већ и у прошлости“, истакао је Благојевић.

Он је ове двије књиге поклонио србачкој библиотеци и додао да се одлучио на тај потез, између осталог, због пријатељства са србачким судијом Благојем Драгосављевићем са којим ради у Окружном суду у Бањалуци. Додаје да је након тога добио позив од Народне библиотеке да одржи промоцију, што је са радошћу прихватио. 

„Овом приликом бих се захвалио и Милораду Којићу, директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске, који је препознао значај књиге „Правосудна неистина“ и исказао жељу да буде објављена у издању ове институције“, нагласио је Благојевић.

 

Comments are closed.